Eдна автомобилна легенда остава в историята, след като последният "Фолксваген Костенурка", както е популярен в България, слезе от поточната линия в завода на компанията в мексиканския град Пуебла, съобщава CBS.

Първият Фолксваген "Beetle", както е официалното име на модела, излиза на пазара през 1938 година и до момента от него са продадени 21.5 милиона автомобила.

Снимка: БТА/АР

Емблематичният модел "Beetle" ("Бръмбър"), станал известен като "костенурката", води началото си още от Нацистка Германия, но добива още по-голяма популярност след "участието си" в анимационен филм на Disney.

Продажбите на модела, в частност на ключовия за него пазар в Щатите, през последните години са намалели значително. Американските потребители вече търсят по-големи автомобили, като кросоувъри или SUV.

Продажбите на "Beetle" през първите осем месеца на 2018 година са били 11 151 броя, което е с 2,2% по-малко в сравнение със същия период на предходната година.

Снимка: БТА/АР

След разразяването на "Дизелгейт" от Фолксваген обявиха, че ще намалят портфолиото си от модели с цел да се фокусират повече върху семейни и електрически автомобили.

"Загубата на "Beetle" след три поколения, близо над 7 десетилетия, ще предизвика доста емоции сред многобройните фенове на автомобила", коментира шефът на групата за Америка Хайнрих Вобкен.

На мястото на "костенурката" фабриката в Пуебла вече произвежда малкия джип от серията "Tiguan". По-големите превозни средства са по-популярни в Съединените щати, основният износен пазар за фабриката в Мексико.

Последните "костенурки" от модела ще бъдат продадени на търг в Amazon.com, казаха от фирмата.

"Буболечката" дебютира през 1938 г. като най-достъпното превозно средство, поръчано от Адолф Хитлер. Създаването му цели насърчаване на продажбите сред германците.

Със своя фънки дизайн и евтина цена автомобилът се превърна в история на успеха през следващите десетилетия и беше един от най-продаваните модели за всички времена, както и най-продаваният в САЩ през 60-те години.