Емирейтс (Emirates), най-голямата авиокомпания в Близкия изток, обяви днес, че е изплатила 1,4 милиарда долара на клиентите си за анулирани полети заради пандемията от Ковид-19, предаде Франс прес.

Емирейтс е възстановила близо 5 милиарда дирхама, което е 1,4 милиарда долара, се посочва в комюнике на компанията.

Над 1,4 милиона молби за връщане на суми са били обработени от март досега, а това са 90 на сто от всички искания, допълва Емирейтс, чиято централа се намира в Дубай.

Емирейтс е постигнала нетна печалба от 1,1 милиарда дирхама или 288 милиона долара за финансовата година, която е приключила през март, спрямо 237 милиона долара през предходната година.

Това бе 32-ата поредна година на печалби за Емирейтс, но резултатите за 2020-а ще бъдат в сянката на Ковид-19, допълва АФП.

В момента Емирейтс лети по 80 линии в сравнение с над 140 преди пандемията и очаква постепенно да разшири мрежата си след смекчаването на ограниченията за пътуванията.

Авиокомпанията, която имаше персонал от 60 000 души, а от тях 4300 пилоти пред пандемията, обяви редица съкращения без да уточнява бройките.

От дълго време туризмът е един от стълбовете на Дубай, който миналата година е посрещнал над 16 милиона посетители и залагаше, преди избухването на пандемията от новия коронавирус, на 20 милиона през 2020 година.