Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) предостави заем от 65 милиона евро на КЦМ АД, български производител на олово и цинк, за да повиши производството си с 25 процента, съобщи пресслужбата на ЕИБ. В същото време, делът на вторични суровини ще се увеличи значително, което ще спомогне за по-ефективен и устойчив производствен процес.

Цинкът произведен от КЦМ се използва при галванизиране на стоманени продукти, при производството на сплави и месингови и бронзови продукти, докато оловото най-вече намира употреба в автомобилната индустрия и производството на индустриални оловно-кисели батерии. Компанията има над 1,500 служители.

Споразумението е подкрепено от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), сърцето на Инвестиционния план за Европа, така нареченият Юнкер план. Благодарение на гаранцията от ЕФСИ, ЕИБ има възможност да финансира компания с патенти за интегрирана технология в кохезионен регион.

"Европейското финансиране може да спомогне значително на тежката промишленост да достигне устойчиви нива", заяви вицепрезидентката на ЕИБ Лиляна Павлова. "С помощта на плана Юнкер нашият заем ще помогне на КЦМ АД да използва природните ресурси по по-добър начин и да намали енергийния интензитет на своята продукция. Тези два фактора ще увеличат конкурентноспособността на компанията, както и ще запазят 1500 работни места в един от кохезионните европейски региони. Това показва, че кръговата икономика и действията по опазване на климата вървят ръка за ръка с амбициозните социални и екологични цели на Европейския съюз", посочи Павлова.

Европейският комисар на икономиката, Паоло Джентилони каза: "От изключителна важност е да направим традиционните ни индустрии по-екологично чисти и модерни, за да стимулираме енергийна ефективност. Със заема от 65 милиона евро от ЕИБ под Инвестиционния план за Европа, КЦМ може да модернизира своите производствени процеси. Тази инвестиция ще спомогне за запазването на повече от 1500 работни места."

Главният изпълнителен директор на КЦМ 2000 АД и председател на Съвета на директорите Румен Цонев изтъкна: "С подкрепата на ЕИБ, КЦМ ще навлезе уверено в следващия си инвестиционен период, през който ще затвърди позицията си на водеща европейска компания в областта на рециклирането на така необходимите на обществото цветни метали и така ще допринесе за постигане на устойчиви цели на развитие."

КЦМ АД ще използва заема от ЕИБ за модернизиране на технологиите на компанията в периода 2020-2023. Проектът включва модернизиране и разширяване на завода за рафиниране на олово и благородни метали, както и модернизиране на инсталацията за електролиза на цинк. Проектът ще увеличи с 15 процента капацитета на рециклиране на различни видове оловни и цинкови вторични суровини. В момента вторичните суровини са около 20 на сто от произведените олово и цинк. Проектът ще увеличи дела на вторични суровини до близо 35 на сто. Този дял е висок за стандартите на ЕС - други европейски комбинати за цинк и олово използват не повече от 10-15 процента вторични суровини.

КЦМ АД, притежавана от КЦМ 2000 АД, е българска средно-голяма компания за производство за цинк и олово, която допринася близо 1процент от световната продукция и 3-4 на сто от европейската продукция. Това е единственият завод в Централна и Югоизточна Европа, като най-близките конкуренти се намират в Полша и Италия. Позиционирането на пазара ги прави стабилен регионален играч със значителен пазарен дял в основните си пазари в Източна Европа и Турция, с обширни познания в сектора и дългосрочни контакти с всеки клиент.