Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" предстои бъде спрян за планов годишен ремонт и презареждане с ядрено гориво на 5 май, съобщиха от централата.

В изпълнение на програмата на АЕЦ "Козлодуй" за диверсификация в реактора на блока ще бъдат заредени касети тип RWFA, произведени от американската компания "Уестингхаус" (Westinghouse), след получено разрешение от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР).

Необходимото за първото презареждане количество от новите касети беше доставено в АЕЦ "Козлодуй" на 20 април. В рамките на всяко презареждане по време на ежегодните планови ремонти се подменя по една четвърт от касетите в реактора, като по този начин процесът на поетапен преход към новото ядрено гориво ще продължи 4 години, поясняват от атомната централа.

Процесът на подготовка за преминаването към горивото на "Уестингхаус" започна през 2019 г. с подписването на договора с компанията. През това време са преминати няколко етапа, като са били осигурени и необходимите документи, които се изискват от АЯР, припомни по-рано тази седмица изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов. На 22 април в резултат на положителни становища на инспекторите на агенцията бе издадено разрешение за поетапен преход на пети блок от руско на американско гориво, допълни председателят на АЯР Цанко Бачийски на брифинг.

По време на престоя, който се планира да завърши до средата на месец юни, ще бъдат изпълнени необходимите дейности по ремонт, профилактика и превантивно техническо обслужване на оборудването и системите на Пети блок. С това ще бъде осигурена безопасната и надеждна работа на ядрената мощност през следващата горивна кампания на реактора, отбелязват от централата.

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" работи съгласно графика за електропроизводство.

За доставка на ядрено гориво за шести блок на АЕЦ "Козлодуй" има подписан договор и с френската "Фраматом" (Framatom), като първите доставки се очакват в края на 2025 г., макар да е възможно известно забавяне. АЕЦ "Козлодуй" има запас за шести блок на руско ядрено гориво до 2029 г. След първата доставка на горивото на "Фраматом" за шести блок, централата ще работи и с двата вида горива. Освен това се проучва възможността да се лицензира гориво на "Уестингхаус" в бъдещ момент и за този блок, посочи по-рано Николов.