Коментари - Липсата на кадри в IT сектора застрашава целите на зеления и дигитален преход в Европа | Бизнес.dir.bg
назад

Липсата на кадри в IT сектора застрашава целите на зеления и дигитален преход в Европа

В Австралия вече говорят за нови стимули при внос на работна ръка за технологичните индустрии

Обратно в новината
| Автор : Георги Велев, 3е-news.net

Коментари - Липсата на кадри в IT сектора застрашава целите на зеления и дигитален преход в Европа | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не си познал. Почва с прието преди години след края на мандата решение на Сената на САЩ, наречено Билл 174. Според този закон, който влезе в сила през 2022, компаниите, които имат разработка на софтуер, трябва да "амортизират" заплатите на служителите си, заети с разработка. Т.е. на програмистите им плащаш заплатите, но на тия пари плащаш данък печалба и след 5 години ще ти минат в разход- 20% на година. Ако си изнесъл разработката в чужбина, срокът става 10г. Така стартъпите почнаха да умират, защото, хем си похарчил 100000 и си на загуба още, хем им плащаш данък печалба. Големите и те теглят чертата и виждат, че повече работници е равно на повече данъци. Това е основната причина. След нея е ДЕИ, т.е. наемане на куп жени и малцинства, защото имаш квоти за спазване, от там препълване с нищоправци. Мъск уволни 70-80% от персонала на Туитър и всъщност системата работи по-добре сега и е натоварена като никога преди. Друга малко споменавана хватка- уволниха маса народ с работни визи. Тези хора имат срок да намерят нова работа или им отпада визата. Съответно същите компании, които са ги уволнили, им предложиха работа за по-ниски от предните заплати, защото са притиснати. Големият проблем е на ниво политици и лобита, които ги спонсорират. Този закон Бил 174 Сенатът е приел да се гласува тази година към края на май да отпадне. Решението е от 31.1. Не е ясно дали ще го отменят тогава, но това би отпушило пазара яко и би довело до покачване на търсенето на хора.

И да има. Нали ИИ-то ще върши цялата работа. Чакайте после да се върне някой да бачка.

Белите Шапки не трябва да отстъпват,а да избият Драко-рептилите ...

Когато една професия престане да е добре платена и реномирана, а изисква много лични ресурси за да се работи, това става - няма балъци. Един начинаещ програмист взима 1300лв при 933лв миминимална заплата. Една касиерка взима 1600лв. На касиерката не и трябва лаптоп или учебници за по $60 и най-вече да отделя от личното си време за да е в мас с материала. Е в САЩ нали уволняват с десетки хиляди, а Европа ги следват плътно. Кой е този глупак, който ще работи в толкова несигурна сфера?! Това че на няколко фирми шефовете са ка милиардери, надали храни прави някой от фирмата му богат.

Бате, на запад преподаватели в университетите се оплакват, че зумърите нямат концепция за директория и файл. Изпростяването започна с айфона и заключването на основни фукции на ОСа с цел контрол и печалба от контент. Едно аверче преди 15на години написа уебсървър на асемблер. Сега елементарен текст едитор е някакво електрон говно дето лапа 2ГБ рам само като го отвориш баси

Интерсно кое е по-важно за човечеството - зеления преход ИЛИ дигиталния преход? Щото като спре тока не е ясно за каква дигитализация ще говорим?

а токът ще спре защото ??? намаш 3000 лв да си направиш оф грид система ли ? твой проблем хохох а, и сигурно нямаш селлски двор с южно изложение ??? сори, пич, проблема си е твой, не е световен :)

Ква е тая офгрид система, че и за 3000 кинта, бре?! Хибриден инвертор 5 кВ (да ви се невиди кирилицата) е над 2 хилки. Панели под 11 цента на ват - трудна работа. За батериите да споменавам, ли, колко пари са? А, че зимата няма да можеш да ги зареждаш даже? Отделно 5 кВ генератор, преработен за пропан-бутан пак е над хилядарка.

както са казали хората: "на всекимо според потребностите"... 3000 вата струва толкова: 6 панела по 250 лв от практикер 510ва = 1500 хибриден инвертор 7000 в от алиекспрес 699 лв. кабели мабели, 4 акумулатора по 200а/ч 250 лв бр са 1000 лв верно бе! 3300 излезе, прав си ей !

Тва конфигурация за каравана или кемпер ли е? С тия 800 Ач къде си тръгнал? Към автономия? Тия батерии оловно-киселинни ли ги смяташ или литиево-фосфатни? Я, кажи на какво напрежение ги мислиш, че да ти се посмея колко ватчаса ще складираш в тях, за да ти кажа зимно време, или както е сега облачно колко ще изкарат. Ако са оловни, ДоД ти е 50%, а ако са литиеви е 90%. Иначе, виждам, че свали на 3 кВ мощността, което е към 12 А и за гарсониера може да мине, стига да не се пускат едновременно бойлерът и фурната. Само че на гарсониера не виждам къде ще я лепнеш тая инсталация. При швабите има няколкостотин хиляди балконни инсталации, но те са за гъдел, а не за автономия. Става дума за къща, както и сам казваш. Егати къщата с 3 кВ партида... Къв е тоя хибриден инвертор за 700 долара и това 7000 се надявам не са уж ватове? Автономия с някакви боклуци - ха, ха. Аз ти говоря минимум за Дъйе и той е над 2 хилки за 5 кВ, ти ми говориш за някакви фалшификати, на които ще се оповаваш като единствен източник на енергия.. Колко си бос си личи от бакалските ти сметки с тия 6 панела - това е пиковата им мощност, постижима само в лабораторни условия при 25 градуса и интензитет на светлината 1000 вата на квадратен метър (дирници скапани със скапаната ви кирилица). В реални условия, такава мощност можеш евентуално да видиш два пъти годишно около февруари, ако се случи студен, но слънчев ден, а ъгълът на панелите ти е над 40 градуса. Реално, панелите в бакалските ти сметки трябва да са поне 9 парчета.

Аре пробвай с 1.5к волтамперчаса, според потребностите, да захранваш нуждите на бойлер 3КВ (айде 2 да са, за да не се разревеш още в началото на схемата), печка тип "Раховец", телевизор плосък и компютър (който примерно да съчетава всички дребни консуматори по мрежата - зарядни, лампи, рутери и пр., понеже не всеки в наши дни ползва компютъри), всичко това "офгрид" (автономно по нашенски). Това е за един човек потребяващ. И - това е през лятото - упоменатата печка е кухненска. Не слагам в сметката печките за отопление, защото става съвсем срамно за теб. Сега пробвай да го правиш това в "тъмните" месеци, когато слънцето основно е скрито зад облаци. Не се опитвам да се подигравам с предложеното от теб съотношение енергийна плътност/емкост - наистина има такива сезони в България. Даже ще те учуди, но те преобладават пред оптималните слънцедайни дни. Не си съобразил и какво правим след залез. В тази система не е включена инвестицията на сензормеханика тип "слънчоглед" (да извърта колекторите в оптималната посока спрямо почасовото слънцестоене). За сравнение на селяните, 1.5к вАч непрекъсваемо захранване (ЮПС) се кльопа от среден сървър за около 20 минути. Верно бе! За елементарната физика и технологични ограничения хич не се беше сетил, ей! Ама ако не ми вярваш и хал-хабер си нямаш от физика, че сам да си нахвърляш изчисленията според прастарите формули за как точно работи електричеството, независимо дали идва от ядрен реактор или от фотонен колектор, опитай се да се сетиш защо така не са се масово оборудвали с "офгрид" система за безплатен ток срещу 3к лева.

Някакви "ИТ"-та на 50 + години, дето още живеят 40 години назад ! И младите всичките до един били тъпи и нищо не ставало от тях. Абе, некролозите ви се подават от джоба бе !

А, тия, дето сме под 50, виждаме на вас какво ви се подава от джобовете - документи за обезщетение при безработица за бюрото по труда.

Пълниш ми сърцето, младок.

Само като си пусна Туйтъра/Екса и видя мисленето на "лидерите" и "разработчиците" и ме заболява главата директно. Не е имало толкова наивно и объркано поколение от години. Дизайнерите въобще не искам да ги коментирам. Още продължават да се състезават кой колко по-нацоцан бутон или изкилифендрена анимация ще изсере. Къде са архитектите? Къде са юекс специалистите? Ще ви кажа? Тия, които още не са уволнени кешират каквото могат от борсите и обръщат в земя, злато и сребро. Щото са тъпи. От вчера се върти пост на 20 годишен системен специалист в Майкрософт, който си ъпдейтна новата работа със заглавие: Собственик на ферма за гъски. Гъшият пастет ще се харчи с години. Правете си изводите.

Който набива пари в имоти и злато, без преди това да е набил в олово, ще се озъби от зор по някое време. Личната ми възходяща градация - .22, .223, 7.62х39, .300, 9х19, 16 кал., 12 кал. Отделно, дай акъл как физическо лице обръща в сребро, щото в ЕС не е инвестиционен метал и се облага с ДДС. Хватката с прибалтийците е умряла работа.

, 9х19 ПАРА - е по-добре ...

Колко да е умряла 50килиграма съм. Поръчал от тях още преди 3години.Ма то трябва да се действа ,не само акъл да се ръси.То и биткойна беше умряла работа ,само цифрите в банките са убави

Избери верния отговор: 1. Пиян съм. 2. Руснак съм. 3. Полуграмотен съм. 4. Всичко гореизброено.

Тва 9х19 е по-добре от кое? Изброеното по-горе ми е по касите. Пистолетът ми е колко да успея да си пробия път до тях и да набарам дългото. Ако знаеш .223 кво прави под 200 метра, а какво прави помпата 12-ка отблизо, изобщо няма да ти казвам за 300 УМ с оптиката...

Новодошлите инженери не са ли достатъчни или старите инженери трябва още да ги хранят?

Не са кълчър фит и не отговарят на новите зелени изисквания за инклузивност. А и знаят кой пол са. Тва е изключително важен фактор в съвременното айти същестуване.

+++++

В момента няма файда да учиш и бачкаш ИТ. Много работа, постоянно нови неща и учиш за пресеетифициране. Ти учиш, държавата ти взема дебел данък, някой ти ебе жената през това време докато си окирял и прегърбил зад клавиатурата. Развиваш хипертония и гушваш букета точно за пенсиониране

Има естествено файда. Ма за тия дето имат акъл. Просто се зачиства събраната плява последните 10 години. Ти инвестирай в Пайтън, Майескюел, дори Риакт и после да видим дали ще ревеш. Съвременният разработчик все повече ще има инструменти, които да му спестяват време, ако има полза от текстовите калкулатори тя е, че в ръцете на професионалист му намалят усилието поне с 30 процента. А жена ти винаги ще има кой да я праска докато си на работа. Да не би да реши, че на строежа докато мъкнеш кофите с вар, тя ще ти вее с ветрилце да не се потиш? Ква е тая лузърска логика. Свиквайте бе. Жените принципно са курви. Ако си наумят, че ги сърби, докато отиде до магазина долу пред входа ще се опъне със съседа.

повтори след мен "Майсикул". МАЙ-СИ-КУЛ.

СикуЪл, бре...

Свиквайте бе. Жените принципно са курви. Ако си наумят, че ги сърби, докато отиде до магазина долу пред входа ще се опъне със съседа. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Абсолютна истина ! И няма значение,дали на комшията му е по-малък от твоя - тръпката,с чуждо си е друга...

Няма какво да добавя!

Извинен си мойто момче. макОс е вече такова лайно, че не може да се ъпдейтне нормално без преинсталация. Едно време ъпдейтвах нова версия директно под 10 минути. Сега даунлодвам един блоб, който отказва да се инсталира. Ходя по форумите на Апъл, а там съпорта не съществува, юзърите сами си помагат. Та се оказва, че трябва да си затрия всичко и да преинсталирам, щото гениалните зумъри в Апъл са решили, че подръжката на Интел базиран процесор не им е топ приоритет. Извън това, ако не е Литъл Снитч да спирам телеметрията на централата няма да си пусна Апълска машина. Уинбозата е скандална в това отношение. Ма там поне ъпдейтите минават щото е такава дупка цялата ос, че на седмица по три пъти тря се кърпи. Линукс отдавна не изисква терминална инсталация. Абсолютно всичко което ползваш го има като алтернатива. Тъпите Адобски лайна и без тва са блоутуер. Фигма за дизайнерите бачка в браузъра. Давинчи Резолв е топ видео софтуер, който освен, че е фрий, се търкаля без проблем под Линукс. Да не говорим за Блендер, че е с топ пърформънс точно там. Истината е, че Апълските предимства заминаха с ерата на Джобс. От както счетоводителят управлява само ловят балъци с надценените си смартфони на които операционната система отдавна загуби всичко интересно като опция. Да не говорим, че там следенето няма как да се спре, докато Андроид базираните могат да бъдат оптимизирани. Ма вие сте си такова поколение. На кретени, които кълват на лъскавки и шаренки нещица. Това, че нямате визуална култура и технологични познание не ви пречи да си мислите, че сте адекватни щото ползвате Ябълка. Мно ти знае тиквата, че отдолу се търкаля БИЕСДИ. И точно това беше предимството на Апъл. Не ставате. Тва е извода. Липсва ви този момент, в който осъзнавайки, че трябва да приемете реалността и да се напънете избирате лесната пътечка. Ръчкайте там шаренийки и си давайте парите на трети страни за софтуер като сървис.

В ИТ сферата работят пълни дебили и затова сме я докарали до тук. На последният етап на интервю за работа като поддръжка на Авая дебила който бяха сложили за началник на отдела ме отхвърли защото не знам коя услуга на кой порт е и къде стоят логовете. Аз му викам че мога да си ги намеря ако ми потрянват, но дебила не иска да можеш, а да знаеш на изуст глупости, които като ти потрябват ги научаваш веднага. Обясняваше ми че не мога да видя в интернет номерата на портовете защото информацията в интернет можело да не е вярна. Такива тъпанараи зубъри абсолютно нищо нормално не могат да свършат. С тоя дебил накрая се скарахме, защото след като почна да ми умува че не знам портовете, аз му цитирах статистиката с която се хвалят на сайта им че се справят с проблемите и го попитах, а след като знаят портовете защо са такива големи времената за отстрабяване на проблемите, а за тоя дебил дни да не ти работи ай пи телефонията било нормално. И такива дебили са навсякъде. Разправях се с дебилите от Интел че не ми работи опенцл на интелската видео карта и тия безмозъчни дебили ми бутат мозък как да си преинсталирам драйверите, при положение че виндовса ми дава че фаиловете на драйверите им не са подписани На нвидиа всичко ми работи, а на интел не и интел дебилите ме пращат да се разправям с Майкросовт и ми твърдят че нвидията ми неработела. Няколко пъти съм се разправял със съпорта на интел и нито веднъж тия дебили не решиха проблема. Типичен пример за дебилите от ИТ е когато в началото на ССД дисковете никой освен интел не беше се сетил да направи алгоритъм против износването и супер скъпи СЛЦ дискове се пробиваха за 0 време. Записвайте се за канала ми в телеграм ППРАЗУМ с латински букви за да ми помогнете да направя България нормална просперираща и модерна държава която работи за народа и в която няма насилие, няма разделение и омраза и всички сме равни. Не хапе, не боли, нищо не ви струва. А ако спечеля аз печели цял народ, а ако загубя печелят само мутрите.

ами излишеството на лаладжии и илитерати в средите на зеленяците застрашава въпросните неща...

зелени и дигиталнит глупости на златня милиард... В нормалните държави, около 7 милиарда човека, развиват земедлие за да не ядат насекомите на клаус шваб.

Какви ИТ кадри бе? Поколения от функционално неграмотни проститутки и наркомани, знаещи само да мажат само по телефона. То не може една крушка да смени, те ИТ-та нямали.

Само вие 50 плюс сте най-умните и всичко разбирате !

За съжаление, има нещо такова. Народът яко изпростя и далеч не само тук.

Е няма страшно нали сме поканили мигранти от африка и близкия изток те са големи айти специалисти ще запълнят нишата даже пари няма да искат :)

с тая "дигитализация" буквално ни превърна на маймуни - затъпяха ни децата тотално, нищо реално не знаят без "е-нтелекта" , нищо не могаат ..обездвижиха се напълно...пълно унищожение ! . ще ви дам една "цифровизация" ! всяко нещо има някакви разумни граници, зад и над които нещата се израждат ! -

С мотиката ! Маай цял ден - хем ще си здрав, хем много умен !

То па и тогава всички са били на нивата, какво плашиш гаргите и ти :)

Някой да те бие в главата да участваш? Живееш в свободен свят! Прави каквото искаш и не занимавай другите с личните ти проблеми :)

като е тъй защо през последната година в гей атлантическата общност бяха уволнени стотици хиляди АйТи спцеицалисти и продължават да уволнятват със същото темпо? И то от компании от ранга на гугле, амазон, епъл дето уж нямат проблем с парите - тия май не искат зелен преход или вие пишете глупости?

Почна от Мъск. Той реши да сложи ред в Туитър. Инвеститорите на другите - Фейсбук, Гугъл - видяха това и питат кога и вие ще уволнявате. И те го правят - не защото много им се иска, ами нещо като тренд е. Та така - игричките на големите. Без никаква пазарна логика - компанията рапортува рекордни приходи и почва рекордни съкращения. Жалко за хората, какъв стрес им образуват.

Щото балонът се пука. Навлизаме в дот.ком вер. 2.0.1.

От 1-2 години компаниите почти не търсят стажанти и джуниъри в ИТ. Преди това пък се скъсваха да вземат хора на килограм. Пазарите са много волатилни в този сектор. Все пак, който има интерес, според мен няма лошо да учи. Дори и да не работиш като ИТ, може само да ти е от полза да понаучиш малко "компютри". Не е нужно да ставаш програмист, има и други "по-леки" професии в ИТ или свързани с ИТ. Вместо да гледаш щуротии, пусни си например нещо да научиш малко Линукс, операционни системи, малко бази данни, редактори на изображения и т.н. - лесно е да се почне от нещо малко.

Извинявай, но защо ми е Линукс, след като снам Уиндоус и МакОС?

За да се научи. Затова.

Сега линуксаджиите ще ти разкажат как уиндоуса е пълен боклук и ще имаш вируси, тури си едно убунту и ще заживееш нов живот !

Сега остава и да кажеш какви са чак толково разликите между мак и линукс..

Почти всички сървъри са на Линукс. Съответно познания в тази област са нужни/полезни не само за системни администратори, девопс и програмисти, но също за тестери например. Дори и ако не искаш да работиш в ИТ сектора, пак може да ти е полезно, ако искаш да го ползваш на компютъра или лаптопа. Съветвам те да почетеш за предимства и недостатъци (но гледай да са по-актуални мненията).

Да бе целият ажур е на линукс, естествено.

Тоя Ажур навремето беше и на ДОС. Ама това какво общо има?

>> Сега остава и да кажеш какви са чак толково разликите между мак и линукс.. Въпросът е много хубав. И двете са нещо като "юникс" и от тази гледна точка в терминала (или това, което се случва "от долу") е доста подобно. Но ако си вземеш Мак и просто си го ползваш по стандартния начин САМО с графичната среда, няма да научиш нищо за това, което имат като общо. Това донякъде важи и при много от съвременните линукси (като Убунту, Кубунту, Минт и т.н.) - преди години все се налагаше за нещо човек да копи-пейства разни команди в терминала, драйвъри често не работеха и т.н. Днешно време е доста по-добре и много хора, които нищо не разбират от компютри и им трябва браузер и 1-2 програми, някой като им качи един Минт да речем, си го ползват без проблеми. Все пак е полезно, ако човек научи някоя и друга команда и ползва терминала - особено ако иска да работи в ИТ, ще научи или затвърди неусетно доста знания. Но това е само "техническата" част. Има много други важни разлики, за които не искам да пиша фермани - има много инфо в нета, но трябва човек изрично да потърси, да разбере предимства и недостатъци (защото има и от двете) и да си изгради мнение.

Хаха, за тебе хипервайзър е нещо като дос, щото има само конзола ли ! Няма що, разбираш ги нещата !

Глупаци, невиждали уин 3.Х и матричен принтер, моля да не се обаждат и да не намесват виртуализации ни в клин, ни в ръкав. Тия от Бонев да не мислиш, че са го почнали тоя Ажур вчера? Помня, че на досовския съм виждал да ми изплюва съобщение за грешка буквално "Нещо става!" - ха, ха, ха.

3.11 и още доса си беше на почит. Ама ти май не си мръднал от там. Ажура почва с хардуер, мрежи и хипервайзър.

Почнал си ти с 3.11... Аз пък съм почнал с Комодор 64, 128, после с 286. 3.11 нямаше, имаше 1.0, ама ти такова и в документален филм не си виждал. С какъв хардуеър, с кви мрежи започва Ажурът, бе?! С 10бейз-Т коаксиалки, ли?

с тоя "дигитален" преход ве! . кой ви каза, че хората искаме някъде да преминаваме ?! насила ли ще ни тикате ...ами ако не искаме, кво ше правите ...гъбата ли ? . никой няма да се откажи от кеша - единственият останал "остров на свободата" ! ако ще ме следиш потоянно и ще знаеш къде и кога съм си купил баница ..по добре да се самоубия !

Стига бе! От Азия и Африка в Европа последните години дойдоха най-малко 10 млн. Ай Ти специалиста. Използвайте ги ,бе!

Докато има мениджъри, които не са минали по няколко стъпала в йерархията и не разбират естеството на работата (често и защото изобщо нямат образование в съответната област), проблем с кадрите все ще има. В който и да е бранш!

Щом ощетява зеления преход - значи е добра новина!

То цените на тока станаха отрицателни по обяд...

ден имаше статия ,че пазара е залят с ИТ специалисти, и че изк. интелект ще им вземе работните места.Днес тази новина...Ако ще лъжете поне се постарайте повече.

Абсолютни глглупости са написани в тази статия. Аз съм без работа от 2 месежа и работех в ИТ бранша. Това е само бръщолевене с цел маниполация на общественото мнение. Може би има недостиг на ИТ специалисти,но повечето компании търсят хора които имат 10-15 г. трудов стаж и са на ококо 25-30 годишни.

И аз не бих те взел на работа.

Как си на 25 години и имаш 15 години трудов стаж ?

Човекът го казва иронично - такива търсят фирмите, т.е. "еднорози".

Няма липса на кадри в АЙТИ сектора. Има кофти рекрутмент и неясни изисквания. Инклузивните политики и Давоската зелена адженда така омотаха индустрията, че тя се напълни с некадърници. В момента всички уволняват наред. Жалкото е, че некадърниците имат само една цел, да останат на работа. Тези, които са добри заминават първи. Съответно корпорациите се опитват да ги наемат със занижени заплати. В сектора обаче протата им писна от тия простотии и не искат да се връщат на работа. Честито на всички лаладжий, лаптопаджий, и проджект мениджъри, които ред код не са написали в живота си и една линия не са драснали.

Боцам на Асемблер, С/С++, а високите нива като Пайтън и Матлаб, или баналности като джаваскрипт и РНР даже не ги броя. В момента съм на етап аспирантура по елекроенергетика и чистото ИТ ми е много назад в приоритетите. В днешно време, всеки инженер трябва да е добър ИТ, така както и трябва да знае отличен английски. Да не говорим, че то почти всичко стана сглобяване на фреймуърци, пък като видя Риакт и Англюлър, ми се отщява. В обобщение - ИТто отдавна не е това, което беше, а гладът за читави машинни, електро и прочее инженери е голям. В момента всички пари, вкл. и тези от т.нар. "зелена сделка" се пренасочват към ВПК, а за там хора няма - ни химици, ни машиностроители и уредостроители, ни нищо.

Икономика не правят. Трябва кадри. Ма кадрите са ЛГБТКЮ+ тиквеници обитаващи метавръза. Щом опряха западните мърши да правят хакатон за дронове а парата я дават фашистките корпорации Гугъл и Палантир пиши го бегало. В нормалните държави има образование. Всичко, което ползваме не е вдигнато от келеши цъкащи абстракция в гаражи а от сериозни научни работници в МИТ, Станфорд и други университети. Сега там са на ниво амеба и добре че са азиатците и индийците, че няма да има кой да им подкара идиотиите. Смеят се на Русия и Иран, ма ВУЗовете и на двете изостанали държави имат повече инженери завършили от социални лаладжий и мениджмънт онанисти. Като добавим в тая хава и генеративните лайна на ЛЛМ моделите, скоро ще е като с Кобол. Ще има обяви: Търсиме стари специалисти на Си Плюс Плюс и Асемблер. Плащаме в злато. :)

Кобола съм го виждал, обаче на Фортран съм писал. Доста е преувеличено търсенето на коболаджии във финансовия сектор. От друга страна, покрай ИоТ (пак да ви се невиди кирилицата), ардуиното, ЕСП32 и подобните, доста младеж боца на С и знае какво е указател, а някои се заиграват и с Асемблера. Да видим майкропайтънът доколко ще развали тази тенденция.

За зеления преход не ти трябват компютри, а компоти, пардон, компости. Освен това за компютрите ти трябва ток, а в зеления нов свят токът е проблем, когато няма вятър.

Жалко, рискуваме да живеем както милиони години досега.