Плановият годишен ремонт на Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" е започнал днес, съобщиха от пресцентъра на атомната централа.

В рамките на престоя ще бъдат изпълнени планираните ремонтни дейности, профилактика на оборудването и на системите на блока, допълват в съобщението. Реакторът ще бъде презареден със свежо ядрено гориво за следващата, 26-та поред, горивна кампания. Ще продължи осъществяването на дейности и модификации, свързани с дългосрочната експлоатация на блока.

Плановият годишен ремонт ще се проведе при строго спазване на превантивните мерки, насочени към ограничаване на риска от заразяване с Covid-19, посочват от АЕЦ. Допускането до работните места се извършва след контрол на телесната температура, по време на работа задължително се използват лични защитни средства, работните и санитарните помещения редовно се дезинфекцират и постоянно се поддържа висока хигиена. Направени са промени в организацията на работното време на сменния персонал, за да се ограничат контактите и да се поддържа социална дистанция.

Служители на подизпълнителите от външни организации, които участват в ремонтната кампания и не са постоянно на площадката на АЕЦ, ще бъдат допускани в централата след представяне на отрицателен PCR-тест. Тестът трябва да бъде направен до 72 часа преди започване на дейността, се уточнява в съобщението. Целта е опазване на здравето на работещите, осигуряване на безопасната експлоатация на ядрените мощности и гарантиране на надеждни и стабилни енергийни доставки в предстоящия есенно-зимен период.

Предвижда се плановият годишен ремонт на Шести блок да продължи до края на октомври. Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" работи с пълно натоварване на мощността.