В 22:30 ч. в една студена декемврийска нощ на 2019 г. бивш титан на световната автомобилна индустрия лежи в кутия на борда на самолет в очакване да избяга от Япония.

"Самолетът трябваше да излети в 23:00", спомня си Карлос Гон.

"30-те минути в кутия в самолета, в очакване на излитането му, може би бяха най-дългото чакане, което някога съм имал в живота си."

Сега за първи път човекът, който някога беше шеф както на Nissan, така и на Renault, подробно описа своето дръзко бягство.

В ексклузивно интервю за Би Би Си (BBC), Карлос Гон разказва как се е маскирал, за да се измъкне незабелязано по улиците на Токио, защо е избрана голяма кутия с музикално оборудване, за да го изведе контрабандно от Япония, и за въодушевлението, което е усетил, когато най-накрая е кацнал в родния си дом - Ливан.

"Тръпката беше, че накрая ще мога да разкажа историята", каза той.

BBC припомня, че Карлос Гон беше арестуван през ноември 2018 г. заради твърденията на Nissan, че е занижил годишната си заплата и е злоупотребил с фирмените средства, което той отрича.

Намаляването на разходите, което той предприема, в Nissan - първоначално противоречиво - в крайна сметка показа, че е спасило автомобилния производител, което направи Гон уважавана и разпознаваема фигура. Босът настоява, че е станал "косвена жертва" в отговора на Nissan срещу нарастващото влияние на Renault, което все още притежава 43% от японската компания.

Описвайки момента на ареста си на летището в Токио преди три години, Карлос Гон каза: "Все едно сте ударени от автобус или ви се е случило нещо наистина много травматично. Единственият спомен, който имам от този момент, е шок, блокиране", каза той.

Карлос Гон беше откаран в центъра за задържане в Токио, където бе вкаран в килия, облечен в затворнически дрехи.

"Изведнъж трябваше да се науча да живея без часовника, без компютъра, без телефона, без новините, без писалката - нищо", споделя той.

Повече от година Гон прекарва дълги периоди в ареста или под домашен арест в Токио, след като е освободен под гаранция.

В момент, в който е под домашен арест, когато му е било казано, че няма да му бъде разрешен никакъв контакт със съпругата му Карол, той решава да намери изход.

"Планът беше, че не мога да покажа лицето си, така че трябва да бъда скрит някъде", каза той. "И единственият начин да бъда скрит (беше) да бъда в кутия или да съм в багаж, така че никой да не ме вижда, никой да не ме разпознава и планът да работи."

Идеята да се използва голяма кутия за музикални инструменти, "е най-логичната, като се има предвид, че е било време на много концерти в Япония".

"Трябваше да е нормален ден, с нормална разходка с нормални дрехи, нормално отношение и изведнъж всичко да се промени." Без да привлича каквото и да е внимание върху себе си.

От Токио Карлос Гон пътува с влак стрела до Осака, където частен самолет чака на местното летище, за да отлети. Кутията е чакала Гон в близкия хотел. "Когато влезете в кутията, не мислите за миналото, не мислите за бъдещето, а само за момента", отбеляза той. "Не се страхувате, нямате никаква емоция, освен огромната концентрация върху" това, че това е вашият шанс, не можете да го пропуснете. Ако го пропуснете, ще платите с живота си, с живота на заложник в Япония."

Карлос Гон беше транспортиран от хотела до летището от двама мъже, баща и син Майкъл и Питър Тейлър, които се представят за музиканти. Гон смята, че е бил в кутията около час и половина, които му се сторили "една година и половина".

Американците Майкъл Тейлър и синът му Питър, бяха предадени от САЩ на Япония и сега са изправени пред три години затвор по обвинение за помагачество прибягството на Карлос Гон

Снимка: AP/БТА

Частният самолет излита навреме и Карлос Гон вече е свободен - нощен полет, сменя самолета в Турция, преди да кацне в Бейрут на следващата сутрин.

Ливан няма договор за екстрадиция с Япония, така че на Карлос Гон е позволено да остане там.

Но помагачите му - американците Майкъл Тейлър и синът му Питър, бяха предадени от САЩ на Япония и сега са изправени пред три години затвор.