Майкъл и Питър Тейлър - баща и син американци, се признаха за виновни днес пред съда в Токио, че са помогнали на бившият шеф на Нисан (Nissan) Карлос Гон да избяга от Япония в края на 2019 година, предаде Ройтерс.

Ветеранът от американските специални сили Майкъл Тейлър и синът му Питър се явяват пред японския съд за първи път, откакто САЩ ги екстрадираха през март, допълва БТА.

Те са в същия затвор в Токио, където навремето бе задържан Карлос Гон, и могат да бъдат осъдени на до три години лишаване от свобода.

Разследващите заподозряха, че Майкъл Тейлър, който е бивш служител на американските спецчасти, и неговият син са се срещнали през декември 2019-а в токийски хотел с Гон. Това е станало след неговото бягство от домашния арест. Заедно те заминали за Осака, а на международното летище в Осака Гон бил пренесен без проверка в сандък, предназначен за звукова апаратура и с частен самолет излетял за Турция. Там бил прехвърлен на друг частен самолет, който го откарал в Ливан.

Гон, който има френско, бразилско и ливанско гражданство, бе арестуван от Токийската прокуратура на 19 ноември 2018 година. Според японските разследващи той не е декларирал по установения ред възнаграждения за 9 милиарда йени (над 80 милиона долара), получени като председател на съвета на директорите на "Нисан" от 2010-а до 2018 година. На Гон бяха повдигнати и други обвинения във финансови нарушения.

През април 2019 година той бе освободен от задържането си под стража и поставен под домашен арест срещу гаранция от над 12 милиона евро.