Съд в Истанбул осъди днес на затвор трима турски граждани заради това, че са помогнали на бившия президент на компанията "Нисан" (Nissan Motor Co.) Карлос Гон да избяга от Япония в Ливан през Турция в края на 2019 г., предаде АФП.

От Япония пък дойде подкрепа от високо корпоративно ниво за запазване на ...пенсионните пакети на беглеца.

Карлос Гон е обвинен в укриване на доходи за около 1 милиард йени (10 милиона долара) годишно в продължение на няколко години и в злоупотреба с доверие.

Кои са осъдените в Турция и за какво

Мениджърът на турската компания за отдаване под наем на частни самолети "Ем Ен Джи Джет" Окан Кьосемен и двама пилоти бяха осъдени на четири години и два месеца затвор за "трафик на мигранти", според журналистка от АФП, присъствала в съдебната зала.

Единият от техните адвокати посочи пред АФП, че те ще обжалват присъдата.

Съдът оправда други двама пилоти и две стюардеси, които бяха съдени в същия процес.

Гон избяга от Япония на борда на частен самолет, принадлежащ на компанията "Ем Ен Джи Джет", и кацна в Истанбул, а след това се прехвърли на друг полет до Ливан, където намери убежище.

Турската съдебна процедура даде възможност за осветляване на условията на бягството на 66-годишния Карлос Гон, който има френско, ливанско и бразилско гражданство.

През есента на 2020 г. Карлос Гон обяви плановете си да помогне за възстановяването на Ливан

Снимка: AP/БТА

Според разследването той е пътувал от Осака до Истанбул скрит в голяма кутия за музикален инструмент, на която са били пробити 70 дупки, така че беглецът да може да диша.

Според турския прокурор двама предполагаеми съучастници на Гон - Майкъл Тейлър, бивш член на американските специални части, и Джордж-Антоан Зайек, ливански гражданин, са "вербували" Кьосемен, за да осигури безпрепятствения транзит през Истанбул.

Според обвинителния акт частният самолет е кацнал на летище "Ататюрк" в Истанбул, а после Гон се е качил на друг самолет, който е излетял за Бейрут.

Двамата пилоти, осъдени днес - Ноян Пасин и Бахри Кутлу Сьомек, са управлявали самолета, осъществил полета от Осака до Истанбул.

По време на процеса те отхвърлиха обвиненията, подчертавайки, че не са знаели за присъствието на Гон на борда на самолета.

Не очаквах тази присъда. Няма никакво конкретно доказателство. Изненадан съм, заяви Пасин пред АФП след края на съдебното заседание.

Турските власти обвиняваха Кьосемен, че е получил няколко парични превода на обща стойност над 250 000 евро в месеците преди бягството на Гон.

Заплатата на Гон била ниска, заслужавал повече

Бившият главен изпълнителен директор на "Нисан" (Nissan Motor Co.) Хирото Саикава е на мнение, че възнаграждението на предшественика му Карлос Гон е било твърде ниско "по международните стандарти" и затова той подкрепя пенсионните му пакети, предаде Асошиейтед прес.

''Г-н Гон имаше изключителни способности и постижения", каза Саикава, свидетелствайки в окръжния съд в Токио по наказателния процес срещу Грег Кели, бивш старши изпълнителен директор на "Нисан".

"Трябваше да се подготвим за евентуалното пенсиониране на г-н Гон, за да може той да остане мотивиран и да продължи да работи за "Нисан"", аргументира се Саикава при разпит от прокурор.

Саикава работи отблизо с Гон и го наследи като главен изпълнителен директор през 2017 година. След като Гон бе арестуван през ноември 2018 година, Саикава го разобличи.

Саикава подаде оставка през септември 2019 година, след като се появиха въпросителни около собственото му обезщетение. Той отрече неправомерни действия и не му бе повдигнато обвинение, припомня АП.

Гон ръководи "Нисан" две десетилетия и го спасява от фалит.

Какви са плановете на самия Гон

На 29 септември 2020 г. бившият председател на Nissan Motor Co. Карлос Гон даде пресконференция в Каслик, северно от Бейрут, на която обяви инициатива за подкрепа на Ливан, който се намира в тежка икономическа и финансова криза.