Делегация от френски магистрати и следователи ще пристигне на 17 май в Бейрут, за да изслуша за пръв път бившия изпълнителен директор на Рено-Нисан (Renault-Nissan) Карлос Гон по двете разследвания срещу него във Франция. Това съобщи Франс прес, като се позова на запознати източници.

Първоначално насрочено за периода 18-22 януари, изслушването на Гон беше отложено заради епидемията от коронавирус. Ограничителните мерки, свързани с пандемията, може отново да накарат магистратите и разследващите да отложат пътуването си.

Според запознати източници, Карлос Гон трябва да бъде разпитан в съдебната палата в Бейрут от съдии следователи, които работят по разследванията срещу него в Нантер (близо до Париж) и в Париж, в присъствието на прокурори от Нантер и на прокурори от националната финансова прокуратура в Париж, както и от следователи от Централното управление за борба с корупцията и финансовите и данъчните престъпления.

Френският консул уведоми главната прокуратура, че френската делегация ще пристигне на 17 май, потвърди ливански съдебен източник за АФП.

Изслушването на Гон трябва да се проведе в рамките на една седмица след пристигането на делегацията, въпреки че ливанското правосъдие още не е определило дата.

Бившият автомобилен магнат живее в Ливан от края на декември 2019 година след невероятното си бягство от Япония, където трябваше да бъде съден за финансови измами.

Освен в Япония, срещу Гон са повдигнати обвинения и по няколко дела във Франция.