Прокуратурата на САЩ твърди, че бившият президент на автомобилния съюз Рено-Нисан-Муцибуши (Renault-Nissan-Mitsubishi) Карлос Гон e превел над 860 000 долара на компанията, чийто собственик е един от организаторите на бягството му от Япония, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Американските власти твърдят, че през октомври 2019 година Гон е превел 862 500 долара на сметката на компанията Промоут фокс (Promote Fox LLC), която е собственост на Питър Тейлър, арестуван по-рано по искане на японските власти, и на един от братята му. Средствата са били прехвърлени на тази американската компания от банкова сметка в Париж на два транша от 540 000 и 322 500 долара, допълва БТА.

Агенция Блумбърг уточни, че адвокатите на Питър Тейлър и на неговия баща Майк Тейлър, който дълго време е служил в специално подразделение на ВВС на САЩ, известно като зелените барети, са подали молба да бъдат освободени под гаранция.

Прокуратурата обаче е посочила, че те имат средства и могат да се укрият от правосъдието, затова трябва да останат под стража.

На 3 юли прокуратурата на Токио официално обяви, че е поискала от САЩ да предадат Питър и Майк Тейлър, за които има подозрения, че са помогнали на Гон да избяга от Япония.

След края на военната си служба Тейлър създал фирма, работеща в сферата на сигурността. Карлос Гон се срещнал с мъжете в токийски хотел, след като избягал от домашния си арест. След това той е бил прекаран през международно летище в кутия за музикални инструменти, която не е била проверена, и качен на частен самолет, излетял за Турция. Там бизнесменът се прехвърлил на друг частен самолет, който го откарал в Ливан, където се намира до момента.

Гон, който има френско, бразилско и ливанско гражданство, беше арестуван от Токийската прокуратура на 19 ноември 2018 г. по обвинения във финансови нарушения. През април миналата година беше преместен от затвора под домашен арест след внасяне на гаранция от близо 9 милиона долара.