Самолетът с екстрадираните от САЩ американски граждани Питър и Майкъл Тейлър, които са заподозрени в организирането на бягството на бившия шеф на автомобилостроителния съюз "Рено-Нисан-Мицубиши" (Renault-Nissan-Mitsubishi) Карлос Гон, кацна днес в Япония. Това съобщи японският телевизионен канал Нипон Ти Ви, цитиран от Киодо и БТА.

Бившият военен от американските специални сили Майкъл Тейлър и синът му Питър бяха задържани през май миналата година недалеч от Бостън в изпълнение на японска заповед за арест. Двамата бяха екстрадирани от САЩ вчера.

През последните няколко седмици заподозрените бяха в затвора в Бостън, щата Масачузетс, където по-късно бяха предадени на представители на японските власти.

Разследващите подозират, че Майкъл Тейлър, който е бивш служител на американските спецчасти, и неговият син са се срещнали през декември 2019-а в токийски хотел с Гон. Това е станало след неговото бягство от домашния арест. Заедно те заминали за Осака, а на международното летище в Осака Гон бил пренесен без проверка в сандък, предназначен за звукова апаратура и с частен самолет излетял за Турция. Там бил прехвърлен на друг частен самолет, който го откарал в Ливан.

Гон, който има френско, бразилско и ливанско гражданство, бе арестуван от Токийската прокуратура на 19 ноември 2018 година. Според японските разследващи той не е декларирал по установения ред възнаграждения за 9 милиарда йени (над 80 милиона долара), получени като председател на съвета на директорите на "Нисан" от 2010-а до 2018 година. На Гон бяха повдигнати и други обвинения във финансови нарушения.

През април 2019 година той бе освободен от задържането си под стража и поставен под домашен арест срещу гаранция от над 12 милиона евро.