Нидерландски съд постанови днес укриващият се от правосъдието бивш изпълнителен директор Карлос Гон да плати на Нисан (Nissan) и Мицубиши (Mitsubishi) почти 5 милиона евро (6,1 милиона долара), предадоха Ройтерс и БТА.

Става въпрос за пари от заплатите, които е получил от регистрираното в Нидерландия през 2018 година съвместно предприятие Нисан-Мицубиши Би Ви (Nissan-Mitsubishi BV).

Нисан и Мицубиши, които свалиха Гон от президентския пост в компаниите им и в съвместното предприятие след ареста му за финансова злоупотреба, твърдят, че Гон неправомерно е отпуснал сумата за себе си.

Гон, който има френско, бразилско и ливанско гражданство, бе арестуван от Токийската прокуратура на 19 ноември 2018 година. Според японските разследващи той не е декларирал по установения ред възнаграждения за 9 милиарда йени (над 80 милиона долара), получени като председател на съвета на директорите на "Нисан" от 2010-а до 2018 година. На Гон бяха повдигнати и други обвинения във финансови нарушения.

Бившият автомобилен магнат живее в Ливан от края на декември 2019 година след невероятното си бягство от Япония. Разследващите подозират, че Майкъл Тейлър, който е бивш служител на американските спецчасти, и неговият син Питър са се срещнали през декември 2019-а в токийски хотел с Гон. Това е станало след неговото бягство от домашния арест. Заедно те заминали за Осака, а на международното летище в Осака Гон бил пренесен без проверка в сандък, предназначен за звукова апаратура и с частен самолет излетял за Турция. Там бил прехвърлен на друг частен самолет, който го откарал в Ливан.

Освен в Япония, срещу Гон са повдигнати обвинения и по няколко дела във Франция.