Синдикалната организация на КНСБ в "Автомагистрали-Черно море" АД настоява за спешна среща за решаване на проблема с неизплатените заработени суми и за оставката на и.д. председател на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/ Ивайло Денчев, предаде БТА.

В писмо, адресирано до премиера и до президента, изпратено и до медиите, от синдикалната организация посочват, че от май колективът на "Автомагистрали-Черно море" АД, Синдикалната организация на КНСБ и мениджърският екип в дружеството настояват за решаване на проблема с неизплащане на заработените суми по първи и втори етап на ремонта на отсечката от автомагистрала "Тракия" в участъка Чирпан-Стара Загора.

Поради "липсата на диалог от страна на МРРБ и продължаващото пренебрежително отношение към труда на протестиращите работници и синдикални членове от страна на същото министерство, както и провокирани от последната непродуктивна и подигравателна среща в държавното предприятие "Автомагистрали" ЕАД на 24.08.2021 година", протестиращите се обръщат към премиера и към президента, за да напомнят, че с декларация от 13.08.2021 година, внесена в МС и в президентството, са поискали спешно държавническо решение на проблема, за да могат работещите да живеят като нормални български граждани.

"Несериозно ни прозвуча предложението на ръководството на държавната "Автомагистрали" ЕАД, възложител на ремонта, да изтеглим кредит, чрез който да се разплатим към работници и доставчици. Освен че е непрофесионално, предложението е и неизпълнимо, защото, за да завършим възложения ремонт, ние вече сме изтеглили кредити за оборотни средства в огромни размери", пишат от синдикалната организация в дружеството.

Посочва се, че към настоящия момент не само че липсва диалог, а се правят опити за смачкване на засегнатите дружества от ръководството на АПИ, посредством задълбочаване на финансовите проблеми.

"В същото време, за конкурентни на нас дружества, участвали в схемите "ин хаус" и получили огромни авансови суми за несвършена работа, се намират средства в немалки размери", посочват от "Автомагистрали - Черно море" АД и прилагат справка от публикация на сайта на МРРБ, според която министерството подготвя плащане по всички внесени междинни сертификати за участъците 1 и 3 от Автомагистрала "Хемус". За Участък 1 сумата за плащане на строително-монтажните работи е 16 084 306 лв. с ДДС, а за Участък 3 - 20 073 532 лв. с ДДС.

Според синдикалната организация от председателя на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" Ивайло Денчев, се води открита война с дружествата "Автомагистрали Черно море" АД и "ИСА 2000" ЕООД за изпълнението на четири обекта по програмата "Региони в растеж" , конкретно ЛОТ 29, ЛОТ 30, ЛОТ 32 и ЛОТ 33, "пускайки писма със заплахи за налагане на санкции /около 40 хил. на ден/, въпреки че е съвсем наясно със затрудненията, които изпитват двете дружества - първо от лошите климатични условия, липсата на технически решения от представляваната от него агенция, и затруднените доставки на материали и суровини в последните два месеца заради липсата на оборотни средства, поради неплащане от страна на същата тази агенция на тези фирми".

Към исканията на "Автомагистрали - Черно море" АД се присъединява и персоналът на още една фирма - "ИСА 2000" ЕООД, участваща в ремонта на АМ "Тракия", участък Чирпан-Стара Загора, като са в готовност да участват съвместно в гражданските и синдикални действия. Общо персонала на двете дружества е 1409 души и разположен на територията на областите: София, Варна, Бургас, Пловдив, Шумен, Русе, Разград, Търговище, Смолян.

Вземанията им за ремонта на АМ "Тракия" , участъка Чирпан-Стара Загора са :

"Автомагистрали Черно море" АД - сума в общ размер на 36 877 662.42 лева (тридесет и шест милиона осемстотин седемдесет и седем хиляди шестстотин шейсет и два лева и четиридесет и две стотинки ) с включен ДДС. Персонал 809 човека. За "ИСА 2000" ЕООД - 18 892 732,60 лева (осемнадесет милиона осемстотин деветдесет и две хиляди седемстотин тридесет и два лева и шестдесет стотинки) с включен ДДС. Персонал 600 човека.

В обръщението към премиера и към президента, се заявява, че търпението на тези приблизително 1500 български граждани е изчерпано.

Протестиращите искат спешно да се проведе работна среща в Министерски съвет с участието на всички заинтересовани, на която да се намери държавническо решение на проблема.

Те настояват и за незабавна оставка на Ивайло Денчев - председател на УС на Агенция "Пътна инфраструктура", поради дискриминационното лично отношение към двете фирми и нагнетяване на социално напрежение.

От синдикалната организация на КНСБ в "Автомагистрали Черно море" заявяват, че действията им не са политически, а в защита на интересите на трудовите хора и ще продължат до решаване на проблема - получаване на заработените работни заплати и нормално функциониране на дружествата и защита на 1409 постоянни работни места на работещите в дружествата и правата на техните семейства.