Британският профсъюз Джи Ем Би (GMB) съобщи, че 95 на сто от служителите на авиокомпания "Бритиш еъруейз" (British Airways), работещи на лондонското летище "Хийтроу" (Heathrow), са се обявили за започване на стачка, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

По-рано профсъюзът предупреди за "лято на стачки" във Великобритания, освен ако споровете за заплатите не бъдат решени. 

"Датите на стачните действия ще бъдат потвърдени през идните дни, но вероятно ще бъдат по време на пиковия летен ваканционен сезон", обявиха от синдиката.

Протестното лято за синдикатите вече започна с мащабната жп стачка, най-голямата във Великобритания от 30 години насам.

От "Бритиш еъруейз" заявиха, че са "изключително разочаровани" от резултата на проведения вот сред служителите на "Хийтроу", както и от това, че синдикатите са избрали да предприемат подобен "курс на действие".

"Изцяло ангажирани сме да работим заедно, за да намерим решение, за да предоставяме услуги за нашите клиенти и да изградим отново нашия бизнес, трябва да работим като екип", каза говорител на компанията.

На този фон говорител на премиера Борис Джонсън каза, че "Бритиш еъруейз" трябва да подготви планове за извънредни ситуации, за да сведе до минимум прекъсването на операциите си в резултат на стачките.

Силно бихме насърчили авиокомпанията и синдикатите да се съберат, за да стигнат до споразумение, заяви той и добави: Не искаме да виждаме по-нататъшно нарушаване на пътуванията и стачните действия само ще допринесат за "нещастията", пред които са изправени пътниците по летищата.

"Очакваме "Бритиш еъруейз" да въведе мерки за извънредни ситуации, за да гарантира, че се причиняват възможно най-малко смущения" и че когато има такива, пътниците могат да бъдат компенсирани, каза говорителят пред журналисти.