Руският газов гигант "Газпром" е отчел нетна загуба от 629 млрд. рубли (6,9 млрд. долара) миналата година спрямо чистата печалба от 1,2 трилиона рубли през 2022 г., тъй като продажбите му в Европа са намалели повече от двойно. Това съобщи компанията, цитирана от Ройтерс.

Анализатори очакваха нетна печалба от 447 милиарда рубли, според "Интерфакс". Акциите на "Газпром" в Москва се сринаха с около 3,3 на сто в обедната търговия.

Износът на руски газ за Европа, която бе основен пазар за концерна, се сви рязко заради политическите последствия от конфликта в Украйна, а "Газпром", който държи монопола върху доставките на руски газ в чужбина, стана най-голямата жертва на западните санкции.

"Газпром" е бил ангажиран също и в мащабна програма за доставяне на природен газ на местните домакинства.

Компанията обяви вчера нетна загуба от 364 млрд. рубли от продажби през 2023 г., което е в контраст с печалбата от 1,9 трилиона рубли през 2022 г.

Общите приходи са се понижили до 8,5 трилиона рубли миналата година от 11,7 трилиона рубли през 2022 година.

Според изчисленията на Ройтерс доставките на природен газ от "Газпром" за Европа са се свили с 55,6 на сто до 28,3 милиарда кубични метра през 2023 г.

"Газпром" не е публикувал собствени статистически данни за износа от началото на 2023 г., отбелязва БТА. Експерти отбелязват, че подобни загуби се случват за първи път от 1999 г., когато ръководството  бе поето от Рем Вяхирев, който успя да стабилизира финансите.

Приходите от продажби на синьо гориво са намалели с 40% заради ограничаването на доставките за Европа, която преди беше най-големият купувач на руски газ, се посочва в отчета на руската енергийна компания. Другите фактори са по-топлото време тази зима, слабото търсене и фактът, че всички хранилища в Европа бяха пълни почти 100% за първи път от години насам.

Това илюстрира драматичния упадък на корпорация, която след разпадането на бившия СССР беше една от най-мощните в Русия, а властите често я използваха за уреждане на спорове със съседи като Украйна и Молдова и по-далеч в Европа, посочва "Ройтерс".