С 56,6 млн. лв. подкрепяме над 1800 земеделски стопани, които са отсрочили кредитите си и не могат да ги погасяват в условията на пандемията от COVID-19, съобщи премиерът Бойко Борисов по време на заседанието на правителството, което се провежда чрез видеоконферентна връзка.

Във Фейсбук премиерът посочи, че финансовата помощ ще позволи на стопаните, отглеждащи едри и дребни преживни животни и картофопроизводителите, да продължат земеделската си дейност и да не търпят загуби.

Подкрепата изискваше нотификация от ЕК, затова благодаря на председателя й Урсула фон дер Лайен и на еврокомисарите, каза Борисов и изтъкна, че само в рамките на няколко дни те са реагирали, за да може да има бърз отговор на проблемите, които кризата с коронавируса в момента ни създава.

Премиерът е възложил на министрите на земеделието и на околната среда заедно да работят за намиране на допълнителни източници на вода за селските стопанства, заради сушата.

Премиерът е възложил на министрите на земеделието и на околната среда заедно да работят за намиране на допълнителни източници на вода за селските стопанства, заради сушата.

Кабинетът отпусна и по още 50 лева на българските пенсионери.

От 8 до 21 септември всички български пенсионери ще получат за втори пореден месец допълнителните 50 лв. към пенсиите си, които осигури правителството в подкрепа на най-уязвимите в условията на пандемията, съобщи премиерът. Предстои да отпуснем тази помощ и за октомври на 2 120 000 пенсионери, допълни той във Фейсбук.

С над 30 на сто ще се увеличи и минималното обезщетение за безработица, което ще обхване между 30 000 и 33 000 безработни средно на месец в периода от 1 октомври до 31 декември, изтъкна още премиерът.

Вдигат заплатите в НОИ и Регионалните управления по образование

Премиерът съобщи още, че с до 30 на сто се увеличават заплатите на служителите на НОИ, ангажирани с дейности за превенция на разпространението на коронавируса. Те ще получат повишението до края на настоящата седмица, като за целта са отпуснати допълнително над 5 милиона лева.

Министерският съвет даде пари за увеличаване на заплатите и на 612 души в регионални управления на образованието

С промените от 1 август 2020 г. ще бъдат увеличени разходите за персонал на регионалните управления по образованието за 2020 г. с 878 900 лв. Със средствата ще бъдат повишени доходите на работещите в регионални управления на образованието /РУО/ с 15 на сто. Общата численост на служителите в 28-те регионални управления на образованието е 612 души.

С решението се цели привличане и оставане на служители, които имат пряко отношение към организацията и контрола на учебния процес в условията на епидемичната криза, както и повишаване на мотивацията им.

След въвеждането на извънредната епидемиологична обстановка в страната служителите от РУО организират, координират и подпомагат обучението на учениците от разстояние в електронна среда, както и контролират дейността на училищата и на детските градини. Друга тяхна задача е да си сътрудничат, с местните власти при контрола на спазването на противоепидемичните мерки след отварянето на детските градини през май 2020 г. и тяхното безопасно функциониране.

Също така служителите на РУО организираха безопасното присъствено провеждане на външното оценяване след седми клас и държавните зрелостни изпити след дванадесети клас в условията на пандемия.

Предстояща задача пред регионалните управления на образованието е създаване на условия за нормално започване на новата учебната година при спазването на указанията на здравните власти за предпазване на децата, учениците и персонала в институциите от епидемията от коронавирус.

Одобриха и промените в Закона за бюджета на НЗОК

Министерският съвет прие Решение за одобряване на проект на Закон за допълнение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2020 г., съобщи още пресслужбата на кабинета.

Законопроектът дава правна възможност за заплащане на отчетени от изпълнителите на болнична медицинска помощ и незаплатени дейности в болничната медицинска помощ за 2015 и 2016 г., в рамките на финансовите параметри на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2020 г.

Тази възможност ще се осъществи при наличие на неусвоени средства за здравноосигурителни плащания за болнична помощ в размер на до 75 млн. лева, се посочва в прессъобщението.

С друго правителствено постановление е одобрен допълнителен трансфер по бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2020 г. в размер на 1 874 000 лв. за увеличаване възнагражденията на персонала на Националната здравноосигурителна каса, който е натоварен с дейности по овладяване на пандемията и последствията от COVID-19.