Много скоро, вероятно още до края на тази година, всички банки у нас ще въведат отрицателна лихва за сметки, в които има от 40 000 лева нагоре, без значение дали те са на физически лица или фирми. Това прогнозира финансистът Емил Хърсев, който нарича тази непозната до сега у нас практика "такса за съхраняване на наличност". Той напомня, че промените свързани с банките у нас обичайно закъсняват с 3 до 4 месеца, докато в банките от еврозоната отрицателната лихва вече е факт и не се очаква скорошно обръщане на тенденцията.

Процентът, с който българските банки ще работят при въвеждането на отрицателна лихва у нас, Хърсев очаква да е 0.5 на сто годишно. Според него отрицателна лихва няма да има за вложения под 40 000 лв, заради маркетинговата политика на банките, които не желаят да загубят клиентите с малки влогове. Причината за този "подарък" Хърсев обяснява с това, че банката предпочита да загуби тези 0.5% върху малките влогове, но да продължи да събира такси за обслужване и всички други такси свързани с движението на пари по тези сметки.

Според Хърсев сега сме свидетели на "ненормален процес" в световен мащаб, който е обратен на идеята на капитализма да се печели от капитал. По думите му това е изключително изгодно за държави като САЩ и Китай, които емитират своя дълг, за да пълнят дефицити в бюджета. Инфлацията облекчава техния дълг всеки ден и те получават изгода от това. "Това е положението", казва Хърсев и посочва бившият финансов министър на САЩ Лари Съмърс като идеолог на т. нар. "Нулева лихвена политика", като начин да се обслужва натрупания огромен държавен дълг на САЩ.

  • Достигнахме ли пик на инфлацията?
  • В историята ли е вече услугата банков депозит с лихва?
  • Коя сега е основната банкова услуга за вложителите?
  • Какъв бум да очакваме, на имотния балон или на цените на имотите?

Какво отговори Емил Хърсев, гледайте в бизнес подкаста "Какво могат парите?" със Стефан Кунчев.

Визитка

Емил Хърсев е доцент по банково дело в УНСС. Докторската му дисертация е на тема "Еволюция на парите". Бил е подуправител на БНБ, като в различни периоди е бил член на бордовете на Булбанк, Минералбанк, Кредитна банка и Българо-Руска инвестиционна банка.