Българите са особено чувствителни, когато става въпрос за това да намалят разходите си, когато става дума за техния бизнес. Това е силен мотиватор в общество с висока степен на предприемчивост, която през последните години е преминала през трансформация към пазарна икономика. Това, според главния икономист на Българската банка за развитие Илия Лингорски, а не спуснати от Брюксел планове или решения на правителството, ще направят през 2050 година България един от шампионите по зелена трансформация в Европа.

Лингорски, който ще бъде един от модераторите на организирания от DIR.BG на 15 октомври в София дебат "Зеленият преход - решения и предизвикателства за България", подчерта, че за справяне с най-трудните изисквания при осъществяването на Европейската зелена сделка на българския бизнес ще бъдат предоставени европейски средства. Главният икономист на ББР подчерта, че излизането от пандемичната криза е отлично време за предприемачество, защото на разположение има огромен финансов ресурс, чиято цена не е скъпа.

  • Когато говорим за "Зелен преход", хората у нас представят ли си това, което предстои да се случи до 2050 година?
  • Защо в разговора за "Зелен преход" често се споменава думата "кураж"?
  • В кои отрасли на икономиката се очакват най-големите промени?Какво отговори Илия Лингорски, гледайте в бизнес подкаста "Какво могат парите?" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Илия Лингорски, главен икономист на Българската банка за развитие, председател на Комитета по енергетика, инфраструктура и публично-частно партньорство на Европейската лига за икономическо сътрудничество.

Опитът му през последните 25 години е в инвестиционното банкиране, проектното финансиране, туризма, енергетиката, публичните финанси, международните финансови институции и академичната дейност. Бил е заместник-министър на финансите и подуправител за България на Международния валутен фонд.