До края на 2021 година потребителите на парно може да живеят спокойно, защото цената на услугата за второто полугодие вече е определена на 1 юли. Тогава цената на природния газ е била около 20 евро за мегаватчас, докато сега вече надхвърля 60 евро. Ако се върнем в началото на 2021 година ще видим покачване цената на природния газ с 300% и със 100% цената на електроенергията на българската електроенергийна борса.

Според механизма за определяне на цените на регулирания пазар, което се прави на всеки шест месеца, на 1-ви януари 2022 година може да се очаква повишение на цената на парното с до 20%. Това прогнозира Иван Хиновски, шеф на комисията по енергетика в 46-ото Народно събрание. Той не очаква да се стигне до недостиг на газ през зимата, защото България вече е част от енергийната система на ЕС. Газ винаги ще има, но цената му ще бъде висока, каза Хиновски. Цената на природния газ у нас се формира спрямо цените на Западноевропейските газови борси, които растат заради бурното развитие на местните икономики след Ковид кризата. В Западна Европа се търси газ в огромни количества, като потреблението спрямо предлагането генерира пик на борсата.

"Това е въпрос за научно-фантастичен роман", така Хиновски отговори на въпроса кога ще бъде готова газовата връзка с Гърция. Той все пак уточни, че ако този проект, който трябваше да е готов още преди 10 години не се случи, България ще остане завинаги зависима от доставките на руски природен газ. Ако гръцката връзка беше готова, сега можеше да доставяме до три пъти по-евтин газ от Азербайджан, вместо от Русия, обясни Хиновски.

  • Трябва ли да съжаляваме, че газопроводът "Южен поток" не беше построен?
  • Защо имаме рекорден износ на ток при повишено търсене и недостиг у нас?
  • Какво ще се случи след три години, когато битовите потребители излизат на свободния пазар на електроенергия?
  • Какво е бъдещето на промишления комплекс "Марица-изток" и производството на ток с въглища?
  • Зелените ограничения, нарастването на енергийните нужди и покачващата се цена на тока връщат ли актуалността на проекта АЕЦ "Белене"?

Какво отговори Иван Хиновски, гледайте в бизнес подкаста "Какво могат парите?" със Стефан Кунчев.

Визитка

Иван Хиновски е машинен инженер със специализация ядрена енергетика. Специализирал в областта на енергетиката в САЩ, Канада, Франция, Италия, Япония, Международната агенция по атомна енергия във Виена. Като експерт на МААЕ е бил натоварен с мисии в Иран, Бразилия и Япония по теми от развитие на ядрената енергетика. Заемал е редица държавни и корпоративни длъжности: член на Държавната пускова комисия на АЕЦ "Козлодуй", Изпълнителен директор на НЕК и член на Съвета на директорите, заместник директор на Съвета на директорите на АЕЦ "Козлодуй", главен експертен сътрудник по енергетика в 40-тото, 42-то, 43-тото и 44-тото Народно събрание.