Рискът да загубиш пари в банка по-висок от вложените в жилище на зелено

Георги Шопов от Асоциацията на строителните предприемачи в бизнес подкаста "Какво могат парите?"

Обратно в новината

Коментари - Рискът да загубиш пари в банка по-висок от вложените в жилище на зелено | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

По-голям риск от строителната мафия няма.

Защо ги пускат тези лъжци.Строителния балон върви както преди 15 години,вече има тенденции да върви надолу.На тоя фон горните изказвания са подвеждащи.

вЕрно, че българинът е финансово абсолютно неграмотен, но чак толкова, за да повЕрва на този чичак...

Аз пък си купих парцел в село на 15 км от Пловдив ,строя къща и излиза много по-евтино отколкото да се купи апартамент със същата квадратура. Земята е моя . Тези с апартаменти нямат земя ,имат само гол въздух. След време ще ги изгонят да съборят сградата. Вечни сгради няма.

Този е скапан лъжец и лобист на строителите. В последните 25 години никой не познавам губил пари в банка. Единствено ако си бил вложител в КТБ си загубил пари при влог над 100 000 евро. И то само горницата. А познавам няколко десетки загубили парите си в жилище на зелено с помощта на съда и недъгавата прокуратура. Иска му се на човека да надува още балончето!

ино време в банка булбанк, ми изгорея 10000 долара ,благодариние на петърчо стоянов,щот не даде мандат! после ги платия в лева по курса на вноса,гадниге седесари!!!

Ако са били в долари нищо не ти е изгоряло. Държал си ги в лева, щото лихвите бяха 150% на година и си алчнял. Сам си се наиграл демек. И си ги загубил по времето на Жан и БСП, не после. Голяма си гъба безпарична :)

На лисицата гроздето и било кисело щото не можела да го достигне. Хубава басня. От векове, за векове. Запрятайте ръкави и работете. Ама не на мин. заплата. По достъпност на жилища стоим отлично. Една средна заплата купува почти цял квадратен метър. Това наистина е рядко в Европа и по света. Пък то гроздете все е вискоко и все е кисело. За някои няма да узрее никога. Даже мисля от мрънкане все повече ще киселее. Само при Костов сме имали такива цени спрямо заплати за последните над 30 години. Факт. Пък през 2008ма 3 заплати отиваха за 1 кв. метър. Забравили сте, та мтрънкате излишно. Парцели, материали, заплати, клиентски изискевания и капризи, законови изисквания, документи и т.н. всичко е нагоре и нагоре. Моля да си проверите колко средни заплати трябват за 1 кв.м. по света и особено около нас. Иначе всички сме лисици у нас, а май никой не ще да работи.

Апартамент на зелено НИКОГА повече, тяхната семка. Скъсаха ми нервите преди 10 години. Иначе всвички гоУеми, сигурни, с име в бранша и много завършени проекти. На етап малко преди акт 15 строителя фалира, инвеститора бил вече му платил 90% от парите и няма пари да довърши. Строежа спря и с години се съдеха кой крив кой прав. 90% разпродадено на зелено - комплекс с 6 входа. С 1000 перипетии 3 годни по-късно успя друга инвеститорска фирма да вземе проекта и да го довърши със 100% авансово плащане на остатъците от всички бъдещи собственици. Аз моя урок си го научих по трудния начин, пиша го дано някой си научи неговия преди да е станало същото с него с т.нар 'стоители'.

га купуваха под масата с връзки вие що спахте бе? Сега - скъпото остана. Пък и готовите тераси - барбекюта свършиха. Оня, консуло я купи последната. Хахахахахахаха.

я идете у Букурещ или у Белгарад. Виж у Япония не гледайте или у Мюнхен. Да не спре сърчицето. Па като се върнете - при мене. Може още да не съм вдигнал цените. С тези железа, горива и заплати - всичко нагоре, знае ли човек.

на цени и като на Марс, ако щеш. Да видим кой ще ти купи кочините...

Застраховките са още един фактор за повишаване на цените, този чува ли се какво говори? По закон вие сте длъжни, взети пари - длъжници. Застраховка или не си е ваш проблем.

са част от нормалността в нормалната пазарна икономика.

Най добре е парте да се държат в чекмеджето като комуниста Борисов

а КПКОНПИ да помага.

Поредното поръчково интервю. Даже няма да го чета. Прогнозирам 30% спад на цените на жилищата...

Война на Русия ли ще обявиш за да сринеш цените на имотите? Как иначе. Всичко навсякъде расте. Материали, енергия, труд. Закуските , хлябът. Всичко. Млеката пак вдигнаха. Виж строителството щяло да поевтинее. Лисицата и киселото грозде. Аман вече. Повтарям, повтарям. Достъпност на имотите. Само 2 страни в ЕС са с по-диостъпни имоти от нас. НА всички други квадрата им е повече от една заплата. А при нас са равни - заплатка за квадрат. Просто, просто, както трябва за дебили. Даже Сърбия е с далеч по-недостъпни имоти. Пък даже не са в ЕС. В света също сме с много висока достъпност. Напънете се и ще купите. Няма да е лесно. Никога не е било и няма и да бъде.

Населението също расте, заплатите и те минаха швейцарските. Ама в някоя паралелна вселена.

в дългосрочен план цените на жилищата в нормална богата Европа си растат. Яко. Преди 10-15 години цената на имот беше 100 наема. Сега даже цени над 200 наема са приемливи. Циклите при имотите не се повтарят точно и 1:1 с икономическите. Ако икономическите са на 12 да речем години грубо то имотните са на по-дълъг цикъл. Примерно 20 години. Нищо лично. Лихвите сега са по-ниски отколкото при социализЪма, между другото. Нито прадядовците ми, нито дядовците ми, ното бащша ми са си купували лесно имот. Сега с еврокражби и магистрални чекмеджаци на малцина може и да им е леко. Такива винаги е имало. Само дето днес няма кой да работи. Всеки е тарикат. Всеки иска евтин имот. Няма. Няма и да има.

Да само дето никога не са се печата ли такива количества пари. Никога. И сме пред Прага на най голямата социална и финансова катастрофа в световната история. Защо ще засегне целия свят и всички валути. А имота е от тухли и железни не се яде. Колкото повече скачат храните и горивата толкова по ще падат имотите. В Германия двайсетте преди Хитлер цели къщи в Града са се продавали по 1 златна марка. Гладът е по силен от трифазния ток.

Едно време имаше 9 милиона човека и всички имаха къде да живеят. Сега сме 6.5 милиона и строежите не спират... Чакам момента в близко бъдеще, в който ще си имам различен апартамент за всеки ден от седмицата.

Ако знаеш колко си прав.... В родната ни столица новите комплекси си седят празни - но всички апартаменти са изкупени! В момента, в който охлоса масово реши да кешира инвестицията си, ще се окаже, че тия бетонни кутии никой не ги ще. Ще стане ужас и безумие. България сме най-бързо намаляващата страна в света! Стари жилища не се събарят, а нови се строят яко! Дисбаланса е колосален!

живееха млади със стари. Масово. Живееха и повече хора по селата. Сега млади със стари не щат. Даже млади сами не щат ако е старо строителство.

Замисляте ли се, къде бяха тези брокерски статийки, докато цените растяха пазарно? Защо тогава не ни облъчваха, че нещата ще растат... а то просто се случваше? Дали защото балона е брутален и ползват последният влак, преди абсурда дупка в земята, на квадрат ,в Обеля да е над 1000 евро. Повечето купени на зелено жилища никога няма да видят живущи- просто ще стоят празни и инвеститорите в тях ще продават, но конкуренцията за купувачи ще е голяма, защото в един момент ще останат на пазара само тези, които имат нужда от имот за живеене, а не алтернатива на депозита- и тогава продавачите ще са много повече от купувачите. Това сме го гледали.

Човекът не е брокер. Вероятно е строителен инженер или в краен случай архитект. По изказа усетих. Ще изгледам интервюто чак довечера цялото. Пазарна икономика. Хляб, бензин, газ, ток - всичко е яко нагоре. Кошницата отчита цената на пианото, а не на имотите. НАнков какво говореше. Подготовката за строеж на магистрала е 40 процента от цената. Проектиране, отчуждаване, документи, договори, тинтири-минтири. То не е да забъркаш кирпича сам на село. Преди 100 госини е било лесно. Идва един човек представляващ закона - забива ти колчетата и тиказва - строй. Ти строиш. 40 яйца такса. Не се майтапя. Имало е официална цена - можело е селянина да плати с яйца. само дето 40 яйца днес станали 40 процента.

Влагайте в имот, но следете надморската височина. Някакъв ледник щял да се топи в Антарктида и само от него 65 см нивото нагоре - на световния океан. Отделно и нашите пророци това дават да става. По-бързо щяло да стане, а не както учените предполагат, постепенно за 50 -100 години напред. Стагото като се щрне - пада в пропастта. Гледайте да си купите значи преди да се е щрнало стадото. Не може всички, ама наистина всички да спечелят едновременно. Пък традиционното плюене пак е на лице. Хлябът от 1 лев си стана 1.40 примерно и никой от вас не отрича това. Горивата от 1.80 станаха 2.50 - пак го приемате. Интересно човека като ви обяснява за материалите що лаете. ЛАйте бе. Куче дето лае - не хапе. После при мен да ви препродам нещо новичко с печалба. Да ви видя как ще виете тогава от мука, вместо да лаете както сега от вродена злоба. Хахахахахахахха.

Половин-един милион за апартамент. Европейски цени, български заплати.

Една заплата средна у нас сега е почти един квардатен метър. 1 == 1. Просто и ясно. Само 2 страни май в ЕС са с по-достъпни имоти от нас. Значи 24 са с по-недостъпни. Какво по-добро от това. Който е купувал знае - трудно е. Ама няма как на пенсия да плащаш наем у нас. Освен ако не си полковник от ДС де. В Мюнхемн ли бях гледал - 7000 евро квадрата. Дали средната заплата в Мюнхен е 7000 Евро. Май не е. През 2008ма един кв. метър беше станал 3 заплати. Напомням само. Реално от 2003та си започна вдигане на цените и влошаване на достъпността. Сега пак сме ОК. От 2008ма трилионои са напечатани. КАза ви го човека. За капак 9 трилиона допълнително само заради ковида - говорим за 2 години. Свръхзадлъжнял е светът. Инфлацията обезценава дългове. Лично мой закон формулирам. Смачкване на дългове чрез инфлация без трета световна война. За сега. Сега - някои ще обеднеят. Някои - може би милиарди хора ще обеднеят. Търсете си мястото - сред кои ще сте.

Вчера гледах на зелено 3 хиляди евро на квадрат , без ДДС, и то не на чиста, а на застроена площ и то за двустаен. Нещо си се объркал.

Кой казва, че прошляците решават. Цитирам Тодор Живков: -Кой си ти , ще ще решаваш щом нямаш пари бе? Не може. Решава този, който има пари. Социализъмът е едно недоносче. И така нататък. Ясно и точно ни го каза човекът. СОциализмма ще мре, опичайте си акъла, правете пари. Ама кой го послуша. Малцина. При това кои? Много от работещите в чужбина купуват у нас. Няма лошо. Чужденци също купуват. Учиш яко. Ставаш лекар, адвокат, инженер, програмист. Получаваш много и си купуваш. Никой няма да тои гарантира покупка на имот с минимална раб. заплата. Никой.

И какво само лекар, адвокат и програмист могат да си купят жилище? А с тези цени дори те не могат да си купят вече

пазарна икономика е пазарна икономика. 3000 - ОК. Има и за 1000. Синдикатите бутат фитилите да се вдигат заплати. Значи 15 процента нагоре искат. То не са само материалите нагоре. Нормално е в София да има луксозен имот за 3000 евро квадрата. Пробват хората. Ми то в Токио за тези пари няма нищо. 40 квадрата са половин милион долара там. Нали ще ги стигаме я. Букурещ е по-скъп от София. Нормално. Белгарад е по-скъп. Там вече е ненормално. Още не са в ЕС. Няма как да е евтино , да е хубаво, ама и средата и държавата да са добри. Няма как. Правим гражданска война и цените ще паднат. Не, благодаря. Няма лесно. Ното дядовците ми, нито баща ми лесно си е купил. Ама е имало времена дето роднини са си помагали. Бератя на брата са помагали. Дас изкопаят, да изнесат птръстта, камъни да носят от кариерата и т.н. Че то аз като съвсем млад на що народ съм помагал плича да лее. Тва не иска акъл и можене, а стискане на дупето. Не можеш ли да стискаш дупе - не става батка.

Цените вече се вдигнаха през 2021. БГ пазара просто не може да понесе много по-високи цени. Предполагам, че ще има повишение около 5-10 процента, преди кризата, която ще започне до края на 2022. После...никой не знае.

Самите строители са надути като балони.Цена се определя на свършен продукт.Те нищо не завършват - за каква цена говорят тогава ? направил дупка за асансьор , а вътре няма асансьор.Измамници ,та дрънкат. Като започнат да търкат наровете , ще се оправят.

Никой не те кара да купуваш, мен. Има готови жилища, луксозни... Отиваш, плащаш и влизаш. Но трябва да имаш парички. С умуване и дървени философии не става.

строителите са като всички нас. Имам ново у Варна - строителят като цяло се справи. Много повече са плюсовете, отколкото минусите.

Когато продаваш измислени квадратури (стени, тераси, общи части), цената изглежда наистина ниска. Реалността обаче е съвсем различна. Да не говорим, че новото стротелство не струва като качество и е далеч по-добре да си купиш старо масивно строителство от тези нови боклуци в квартали като Кръстова Вада, Хладилника, Витоша и подобни, където няма една нормална улица и един нормален тротоар, да не говорим за канализация, училища, детски градини... По-надут балон на имотите не е имало никога, дори през 2007.

Старо а. Кашони във фугите на панела. Санираш. ОК. Ръждата е скрита за още 50 години. Само да не друсне. Чудесна стара панелка. Викаш масивно. Дали? Кооперации без бетонни носещи колони бол. След 1977ма обаче у нас започва промяна на антиземетръсните изисквания. Вранча, Свищов и т.н. Стара кооперации бол - с тухли четворки и носещите само стени, с тухли единички. Викаш - по-здраво от бетона. Добре. Съгласен, ама аз няма да го купя. Ти купувай. Имам и ново , имам и старо. Всяко си има предимства. Само дето новото има 100 години бъдеще, а старото само 50 и чака за основен ремонт. Пък иначе цените почти еднакви. Няма как сгради започнати преди 1978ма-79та да отговарят на сегашните антиземетръсни стандарти. Може да са здрави. Вярно. Ама може и да не са. Относно квадратурите - бе на избори що не задавате въпроса да се върнат старите норми - терасите да не влизат в квадратурата, общите части също. Даже обратно - гласувате за Боко, крадецът от строителство.

Май са излезли резултатите от преброяването. България е на минус 844 000 души. Кой ще живее в тези апартаменти???

Материалите му се вдигнали. Те пък едни материали… всеки втори е строителна фирма. Ни като има балъци да си дават парите. .. Хубаво, нека да е скъпо, но искам да ми дадеш място за паркиране, да не газя през градинки, вътре да се нанеса направо. Облицовки, каменни вари и т.н. .. После да плащаш на работниците осигуровки, да си плащаш данъците. В България всичко е ментараджийска работа.

Ами хващай се и печели, бе мен. Типично БГ мрънкало. Хората поне работят.

Щом така ясно надувате балона, знчи скоро ще се спука

Ново строителство? Какво строителство е това? Блокове облепени със стереопор, пластмасови прозорци, без места за паркиране, без инфраструктура. Кой изобщо си дава парите за такива неща?… Ще ми го дава по БДС. Къде го има това по света? … като прибавиш довършване, сложиш паркомясто, разходи по придобиване и разделиш на реалната квадратура се получава страхотна цена. БАЛОН.

Плащаш и се фащаш за палците. Не щем тоя стрес.

Много ми е интересна ситуацията със строителството в България.България намалява с 50 000 човека годишно,а се строи така,сякаш се увеличава с 1 000 000 .Не остана парцел незастроен. Кой ще живее в тия жилища не мога да разбера! Отделно,че за строителство се харчат милиарди левове. От къде идват тия пари. Странни неща стават в България!

През последните 2 години се била обърнала тенденцията - повече идвали в страната, отколкото я напускали. Рязък обрат в ситуацията! Но, иначе наистина не мисля, четакава инвестиция е добър вариант при тези условия.

Би било чудесно да си идват, но няма да е. Моите приятели масово заминават за чужбина

Повечето хора спестяват пари, както се казва, за черни дни. Най-удобният начин е да си внесеш парите в банка и да очакваш ако не някакъв приход то поне максимално запазване на парите. В момента държането на пари в банка е безпредметно. В същото време няма големи възможности за запазване на спестяванията. Сумите са относително малки и не могат да се вложат като инвестиция. Затова който има възможност си влага парите в имот с надеждата да не загуби, а не защото непременно има нужда от нов апартамент. Един изход от ситуацията е да се създаде възможност - и то много бързо - съществуващите жилища в по-малките градове и в селата да се върнат към живот вместо да се рушат. Начинът е само един - създаване на работни места в провинцията. Не се забелязва особен ангажимент от страна на държавата по този въпрос.

И на кой ще го продадат след време това жилище да си възстановят парите?

♦ semper ita est, loquitur ac si diceretur dea Rhea loquitur ♦ винаги е така, както говори богиня Рея --------------------------------------- БСП с концлагерите и шестте национални катастрофи през задния вход и води инфлацията със себе си, както винаги и както винаги им е виновно междунродното положение . НЕ СЪМ ПРИЗНАЛА ЗА ЛЕГИТИМНИ ИЗБОРИТЕ ПРОВЕЖДАНИ С МАШИНИ НЕ СЪМ ПРИЗНАЛА ЗА ЛЕГИТИМНИ ПОСЛЕДНИТЕ ДВА ПАРЛАМЕНТА И ВСИЧКИ ТЕХНИ РЕШЕНИЯ И АКТОВЕ НЯМА ДА ПРИЗНАЯ ИЗОБЩО НИКАКВО РЕШЕНИЕ НА ФАЛШИВИЯ ПАРЛАМЕНТ И ЛЪЖЛИВИТЕ КУКЛИ НА КОНЦИ НЕ СЪМ ПРИЗНАЛА ЗА ЛЕГИТИМНИ СЛУЖЕБНИТЕ ХУНТИ НА РУСКОТО ФЪРЧИЛО И ВСИЧКИ ТЕХНИ АКТОВЕ И РЕШЕНИЯ (полагали са анблок "клетви" заедно с човек подписал документи и клетвен лист с невярно съдържание, като са допуснали той да кадрува, подписва финансови документи и да участва в съвети по национална сигурност с достъп до класифицирана информация) НЕ СЪМ ПРИЗНАЛА ЗА ЛЕГИТИМНО УЧАСТНИК В ИЗБОРИТЕ ДА НАЗНАЧАВА И КОНТРОЛИРА ЦИК НЕ СЪМ ПРИЗНАЛА ЗА ЛЕГИТИМНО ГЛАСУВАНЕ БЕЗ ТРАЕН ХАРТИЕН НОСИТЕЛ, КОЙТО ДА ПОСЛУЖИ ПРЕД СЪД ПРИ ЕВЕНТУАЛНО КАСИРАНЕ НА РЕЗУЛТАТА ОТ КОЙТО И ДА БИЛО УЧАСТНИК В ИЗБОРНИЯ ПРОЦЕС НЕ СЪМ ПРИЗНАЛА ЗА ЛЕГИТИМЕН СОФТУЕРА ЗА МАШИНИТЕ, ТЪЙ КАТО Е ВЪЗМОЖНО ДА ИМА ЗАЛОЖЕН В НЕГО "ТЕЖЕСТЕН КОЕФИЦИЕНТ" НЕ СЪМ ПРИЗНАЛА ЗА ЛЕГИТИМНИ "ФЛАШКИ и ДИСКОВЕ" ТЪЙ КАТО ТЕ НЯМАТ ЕДНОЗНАЧЕН КОНТРОЛ ВЪРХУ ЗАПИСА НЕ СЪМ ПРИЗНАЛА ЗА ЛЕГИТИМНО ДЕЙСТВИЕТО ПО ДУБЛАЖА НА ЦЕЛИ МАШИНИ С ЦЕЛ "РЕЗЕРВНИ ЧАСТИ", ТЪЙ КАТО ВСЯКА ТЯХНА ЧАСТ СИ ИМА СВОЙ ЗАВОДСКИ "МАК АДРЕС" НЕ СЪМ ПРИЗНАЛА ЗА ЛЕГИТИМНА КАКВАТО И ДА БИЛО РАЗПЕЧАТКА, ТЪЙ КАТО ТЯ ИМА СРОК НА ВИДИМОСТ ОГРАНИЧЕНА ВЪВ ВРЕМЕТО И ИЗБЕЛЯВА (както избеляват бележките от касите на магазините) . МАСКИТЕ НА РАДЕВИТЕ КОМУНДЕТА И ПАТЕРИЦИТЕ ИМ ПАДНАХА СЕГА ЩЕ ИМ ПАДНЕ И МАСКАТА ПРЕД ЕС . ЗАПОМНЕТЕ : Не може да се прави ДОБРО с МЕТОДИТЕ НА ЗЛОТО две години тотален хейт и очерняне неподкрепено с НИЩО ГЕРБ банки ли фалираха, концлагери ли направиха, бели буси ли скалъпиха като Седенката през 2013та? ЗАБРАВИХТЕ ЛИ ЗАКЛЮЧЕНИТЕ СТУДЕНТИ ПО КОЛЕДА БЕЗ ХЛЯБ И ВОДА В ЮЗУ? . За каква "Промяна" е този цирк? За да не сме в ЕС и НАТО? Затова. . За да ни превърнат в Президентска Диктатура, защото не могат да го направят в Парламентарна Държава. И за да ни назначат до живот удобен тъп диктатор руско фърчило на конец. . За тази ли "Промяна е целия цирк"? Кога започна Бабукянщината с Юмручето? Когато напипаха руските шпиони. ЗАЩО Е ВСИЧКО ТОВА? Защото Грипените не могат да се зареждат във въздуха с въздушни цистерни на НАТО, а полета им е ограничен и ако стигнат до Крим няма как да се върнат. Това всеки може да види с очите си на сайта на SAAB. ВСЕКИ. . никаква подкрепа за чалгарската седенка. чупката . НЕ ПРИЗНАВАМ РЕЗУЛТАТИТЕ - ИЗБОРИТЕ СА ФАЛШИФИЦИРАНИ . . Θεά Ῥέα . Под лъчите на "Звезда от Рая" богиня Рея, официално: https://www.youtube.com/watch?v=sONEbDolzUs ←←←←☼→→→→ . с машини от Венецуела - резултати, като в Беларус . ИЗБОРИТЕ БЯХА ЗА ДЕМОКРАЦИЯ или ЗА ДИКТАТУРА . ВОЕННА ХУНТА НА РУСКИ БЕЗРОДЕН ВАРВАРИН . .....║..... ══╬══ .....║..... .....║..... П Р О К Ъ Л Н А Т И .....║..... . =========================================== . ♥ БЛАГОСЛОВЕНА ПОДКРЕПА ♥ ЗА НАЙ-ДОБРОТО УПРАВЛЕНИЕ НА БОЙКО, ГЕРБ и СДС . ♥ БЛАГОСЛОВЕНА ПОДКРЕПА ♥ за ♦ Българския Народ ♦ Народите на Обединена Европа и Техните Институции ♦ Европейския Съюз и НАТО . Хубав ден, Приятели миряни ! Весели Празници ! . ♥ ПОЖЕЛАЙТЕ СИ НЕЩО ПРЕКРАСНО ♥ . https://www.youtube.com/watch?v=6qTghUgMOeY . аз Рея и богинята на Пловдив и антична Тракия, Мàрица, тройна хеката Бендида от Кендрейсея, олимпийска Артемида сме тук при Вас и Ви пазим ←←←←☼→→→→ Свещена богиня, тройна хеката Θεά Ῥέα, олимпийска Рея и Афродита финикска богиня, и богиня на Картаген, Астарта, Свещена богиня на Горен Египет, Хатхорт Свещена богиня на Долен Египет, Изист, Изида Свещена богиня на Баб Иллум, Ищар Свещена богиня на Юдея, Естер Свещена богиня дев на Индия, Инанна Свещена богиня на Рим, Венера Урания Свещена богиня на Британия и Скандинавия, Еостре Свещена богиня на Остер райх, Остара Свещена богиня на Арабия العُزّى , Ал Озза Небесната . Свещена богиня на Свободата, Либерта . Хеката на живота в морето, небето и сушата. Хеката на Уран от страна на боговте Ану, а-Ану-на-ке Сирия Атаргатис . царица Дар на Морето - ШаммурАмат, Семирамида Свещен закрилник на Бол Ария и българите. Малката русалка, Снежанка, бялата мартеничка... вашето Блонди

Еш, де се пръкна туй чучело....

Прояната май настава, щом и в психиятриите има интернет

Здравей, Диа-Рея, как е хавата?

хвани пищова и си пръсни кофата! Ще си спестиш страшно много мъки!

инж. георги шопов в ролята на финансов експерт... В булгаристан всеки работи това, което не му е работа...

Най-големият риск е да вярваш на тези, които в момента управляват света. Имане се губи и печели пак, но животът ти е даден за друго.

Иска му на този смешник, защото пукането на балона ще е много силно!

По голяма глупост не съм чувал. Особено с нашите измислени фирми.

Да купиш жилище на зелено ... Въпроса е какво и защо го купуваш? Този вещ пич преди да плямпа за парите на другите е хубаво да даде профила на днешния купувач на апартаментни кутийки. Колко от тях са физически лица, и колко от тях юридически. Само за сведение - във Варна между 60 и 70% от тези които инвестират в нови жилища/апартаменти са фирмите за покупко-продажба на имоти които в момента чрез тях се перат кинти. Едни 15-20% са такива които се чудят какво да правят с парите си и купуват още един за да има, които в повечето случаи стоят празни. И едни 10% които са за обезщетение на собственици на земята, които в повечето случаи са празни. В кв. Чайка, един от най-скъпите квартали понеже живея там от както се помня и околностите над бул. Левски където се вихри яко строителство в момента в най-новопостроените кооперации в повечето близо 30% от апартаментите са необитаеми, а в някои и на 50%. Имах идея да си подновя стария 3-стаен комунистически тухлен апартамент, изграден по технологията пакетоповдигане, с комунистическа квадратура от 103 кв.м. без да се включват терасите, мазата и общите части с нов с по-голяма квадратура от 150 кв.м. но с една голяма спалня, с гардеробна, голяма баня, голямо помещение хол-трапезария щ- кухня, отделно тоалет и сервизни помещения. Оказа се, че 150-е квадрата са с около 10% по-малки от 103-е квадрата. Поискаха ми цена от близо 250000 евро и то аз ще го завърша с облицовките, гипсокартона, настилки, контакти, санитария ... Преди мебелите. Отделно, те не могат да ми предложат разпределението което аз желая, защото набутали 1 мини спалня и 2 клаустрофобични кутийки намислени за други спални/детски но по-принцип нямало проблем вътрешно да се промени апартамента но след акт 16 и то за моя сметка. И така при 3-ма различни строителя. Казах благодаря - отворих обявите за продажби на къщи/вили/земя на север от кв. Чайка и за сумата от 110000 евро земя повече от декар с две стари къщи от по 35 кв.м. с ток, две партиди и вода. С път тесен но асфалтиран, със спирка за автобус на 500 метра по осветена улица. Само мръсен канал няма. Е пита се в задачата - защо да им давам 250 хиляди за нещо което за да вляза да живея ще трябва да дам поне още 50-70 хиляди да го довърша и обзаведа (общо максимум 330 хиляди) като мога да живея в къща която ще си построя върху моя земя, в тих и спокоен район, и то ще си я построя така както си искам, ще си паркираме колите със съпругата ми когато си поискаме? А да - за гараж в кооперацията 20 хиляди отделно, за паркомясто поне 10 хиляди. Хора, ако наистина имате пари на зелено, купете си земята и си постройте къщичка. Не се набутвайте в кварталите. Не ви трябват ядовете които неминуемо ще ви се струпат след време заради съсобственост на общите части.

Вижте го на снимката! Гледа ви в очите и ви лъже. Нагъл до безобразие.

Да иде и да каже това на "собствениците" в квартала на Черепа. Преди това да наеме охранителна фирма и брониран автомобил.

Бухахахахаха ! Представяш ли си ? Влагаш в строител на зелено, и понеже той е неандерталец и не е плановик, и парите ти фръкват на вятъра, и ти си дал едни 200к. еврака в едно нереализирано право на строеж .... ей такива хора като тоя трябва да се бият преди да почнат да приказват! Строителите са изключителни измамници ... по добре да те лъжат циганите на магура, от колкото строителите, поне циганите знаеш защо къде и как ще те излъжат. Масата са лъжци и измамници. строят един обект с фирма и после фалират фирмата или спират дейността и, за да няма после оплаквания жалби и искове за некачествено строителство и претенции за гаранции ... после строителите не били мърлячи ... Мърлячи са, и измамници ! Не трябва да се дават разрешителни за строителство на хора, които имат по няколко строителни фирми, тази порочна практика трябва да се прекрати!

Парите в банка са гарантирани от държавата до определена сума. Има инфлация, но прогнозите са, че е временно явление, което едва ли ще продължи дълго. Инвестициите в апартаменти крият доста рискове. В най-добрия случай се сдобиваш с жилището, за което си платил, но не знаеш на какви наематели ще попаднеш. Дали ще си плащат наема и сметките на време, в какво състояние ще ти оставят жилището и т.н. А трябва да се плащат и данъци и такси. На зелено е твърде рисковано да се купува нещо. Преди години се включихме така със земята, срещу която трябваше да получим апартаменти, магазин и гараж. Става въпрос за земя в центъра на София. Събориха ни къщата, бяхме под наем, който предприемача трябваше да плаща, но закъса финансово и спря строежа, спря да плаща и наема. После дойде и Виденовата зима и няма да ви казвам какъв ужас извяхме. За щастие нещата се оправиха. Друга фирма завърши строителството, макар и след години и срещу доста по-малко обезщетение, но все пак имаше резултат. Даваме под наем магазин и апартамент, но покрай кризата хората имат проблеми, иначе са свестни и до сега не са създавали проблеми, а ние им влизаме в положението, защото сме изживяли нещо подобно и не ги пресираме за намите. Така, че мили хора много внимавайте!

В манастирски ливади запад место вече нема. Бием се и си пукаме гумите поголовно за паркоместа. Манастирски ливади исток ви зове.

За 200к евро инвестиция по добре кибритена кутия във Виена отколкото мезонет в София. И двете съм ги правил, изобщо няма база за сравнение.

Хаха

те дори и да ти върнат парите като сума след 10 години, когато вече инфлацията ги е изяла - кел файда?

В момента, в който някой се усети, че трябва да ти дава пари, мигом ще донесат от 300 кладенеца вода, как точно в твоя случай, в някаква точка и под-точка застрахователна премия не се дължи, как са ти неправилно подготвени документите, и т.н. и т.н...

Парите в банките са гарантирани до една прилична сума от държавата. И има защо да е така. Ако човек иска да задели малко бели пари за черни дни, то най-подходящо е да го направи в банка. Да, инфлацията ще изяде част от парите, но това е и единственото място, където сигурността на спестяванията е гарантирана. Всякакъв вид други инвестиции носят своят риск. Колкото са по-рисковани, толкова са по-печеливши. Така, че статията сравнява несравними неща. Ако сравняваше дали е по-изгодно жилище "на зелено" или инвестиция в доджкойн или акции на Тесла, тогава може би щеше да има някакъв смисъл.

50% от жилищата в София са празни 60 000 естествен отрицателен прираст и 30 000 емигрирали ВСЯКА ГОДИНА. Тотално обезлюдени провинция и села. Студентите са 30 % по-малко от преди десет години. 44 г. средна възраст със застаряване Тотална неуредица при защита на частната собственост, паркиране, общи части, плащане на сметки и грижа за блоковете. Намаляващи туристи без визия за покачване на броя им. Огромна инфлация, относително ниски доходи на хората и огромна бедност и неравенства. Няма необрани поне няколко апартамента в блоковете /особено в София/. Тежка криминогенна среда. Некоректни строители, нередовни книжа, корумпирани чиновници и мудно правосъдие. Ниско качество на строителство и последваща поддръжка. Никакви правила за отстояния. Ужасяваща инфраструктура, неравномерно разпределени болници, училища, градини и социални институции. Сравнително ужасни условия по ипотечни заеми в сравнение със страни от средна Европа. Тотална липса на прогнозируемост във всякакъв аспект. Изключително лош опит от строителния бум преди 10г.

Хубавото е, че вече и София поема надолу по брой на населението, Миналата година беше минус 20 000. Ще видим тази.

Пропуснах го това. Добавям и: Лоша среда като цяло: мръсотия, мръсен въздух, шум, недобро планиране на търговските обекти и увеселителни заведения. Чести неуредици и аварии с доставчиците на услуги ВЕиК, ТЕЦ, ЕЛЕКТРО, ИНТЕРНЕТ Сив сектор при ремонтните дейности. Два вида основни бъдещи съседи в зависимост от типа инвестиция - бедни и оскотели, които 2 лв. няма да дадат за подобряване на средата и питат що разсаждаш цветя в градинката, като ще мине каруцата и ще ги унищожи и втори тип - ВИПове и хайлайфи, мутраци дето си мислят че са над хората, правилата на затворения комплекс не важат за тях и вечно някой им е длъжен за нещо. Двете категории преливат качества една на друга.

Балонът вече се е надул до край, след като всеки ден ни облъчват с поне една подобна “информативна” статия…

Какво всъщност е балонът? Това е една идея, представена по възможно най-привлекателния за инвеститорите начин, в която всички, убедени че ще спечелят много пари, започват да инвестират. Това води до изкривявания и впоследствие до спукване. “Балонът се надува, надувайте, момчета, да стане на парчета. Бум!”

измамник! Парите в банка са гарантирани от държавата. Парите в жилище на зелено са гарантирани от някой като този. Още един, който се мисли за по-голям от държавата и лъже хората. В България явно няма контрол над медиите и му се два поле за изява. Ако ви врътнат със жилище на зелено съдете Дир.бг за щетите

Тоя да отиде да изпие още една ракия и да си ляга. На зелено доста хора си останаха с розов пръст в уста..и горчив опит с фалирали фирми... особено сега момента е много опасен, когато не се знае кога точно имотния балон ще се спука с тези луди цени, подпомогнати от лесно дадени кредити...

През 2000г. един двустаен в София беще към 10 хил. долара. Долара се търгуваше над 2лв, така, че горе долу, пак толкова в евро. Двадесет години по-късно, цената е близо 10 пъти по-висока. По онова време, кредити за закупуване на жилище не се отпускаха. Голямо влияние над цените в сектора имат банките, които от едната страна финансират строителя, а от другата - купувачите. Колкото е по-висок оборота, толкова по-голям е процента печалба в абсолютна стойност.

За протокола: парите в банка(до €100000) са защитени от Държавата и ти ги плащат при фалита ѝ. При фалит на строителя... пиеш студена вода.

То и студената вода става скъпа :-)

На май си рекламира строителния бизнес:р

Много жилищни сгради в цялата страна ще останат недовършени и години напред ще стоят като паметници, а тия, които са купили на зелено изгарят като факли. Хем ще загубят парите си, хем ще налеят още за водене на дела, хем като минат покрай изкопите, в които са налели по 100 хиляди, сърцето им ще се свива от спазми, а някои дори ще получат инфаркти.