Обичаен разговор по Скайп между двама братя, единия в България, а другия в Холандия, в който преди около 7 години става дума, че в чужбина няма българско сирене, е причината днес те да стартират производство на карго дронове. Въпросният разговор между Свилен и Константин Рангелови се провежда в момент, когато Amazon представя първите си малки дронове за доставки. Това става повратен момент в живота на братята. На шега единия предлага на другия, който тогава още учи за авиоинженер в Холандия, да проектира безпилотна машина, която да прекоси Европа и да направи бърза и евтина доставка. Така се ражда Dronamics, в която през последните години инвестират няколко бизнес ангелски организации, а при дебюта си на Българската фондова борса тази година, дружеството предизвика огромен интерес в инвеститорите и за кратко време набра капитал от почти 6 милиона лева.

Днес екипът на Dronamics вече е над 100 души, а първият дрон на двамата братя беше представен на пистата не летище "София" на 7 декември 2021 г, което е съвпаднало с международния ден на търговската авиация. Той се казва "Черният лебед" и може да пренесе около 350 кг на разстояние 2 500 км при 12 часов полет. До две години горивото, което ще използва флотилията от дронове на Свилен и Константин, ще бъде от карбоново неутрален синтетичен петрол. Братята нямат намерение да продават машините си, а да предоставят карго услуги с тях. Първият търговски полет на Dronamics се очаква да бъде реализиран в Малта след около 4 месеца.

И нещо любопитно, което сподели Свилен Рангелов. Когато Dronamics получава първата инвестиция, Константин предложил на брат си да не се бръснат, докато не видят кацнал "Черен лебед" след приключил успешно първи търговски полет. Така от септември 2014 година двамата братя не бръснат и не стилизират брадите си.

  • Кое е уникалното на вашия продукт?
  • Къде ще се произвежда тази машина?
  • Кои са вашите потенциални клиенти?
  • Имате ли вече договори с клиенти?
  • Как гарантирате, че "Черният лебед" не е опасен за хората на земята?

Отговорите на Свилен Рангелов гледайте в бизнес подкаста "Какво могат парите?" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Константин и Свилен се завършили Американския колеж в София, след което се заминали да следват в чужбина.

Свилен, който е по-възрастният от двамата, е бакалавър по икономика от колежа "Дейвидсън" в Северна Каролина. След завършването си е работил в сферата на маркетинговия мениджмънт.

Константин е учил авиационно и космическо инженерство в Техническия университет в Делфт, Нидерландия. Работил е по специалността си в компания за авиационна техника.