Меморандумът между България, държавите от еврогрупата и Европейската комисия, благодарение на който страната ни започва подготовката за сечене на евромонети е стъпка в правилната посока. Очевидно България има отворен диалог по темата с ЕК, която е единия от двата много важни партньора по пътя ни към еврозоната, другият е Европейската централна банка. Сега за нашите партньори е важно да видят каква ще бъде политическата картина в България от тук нататък. Важно е страната ни да има редовно правителство, което да гарантира изпълнението на критериите свързани с инфлацията, бюджетния дефицит и държавния дълг, каза София Касидова, бивш зам.-министър на икономиката а сега ръководител на екип за стратегическо развитие, пазари и икономически анализи в Българската банка за развитие.

Инфлацията, единият от важните критерии по които България ще бъде оценявана дали е готова за влизане в еврозоната, е висока във всички държави на ЕС. Това се случва при натрупващи се кризи, най-тежката от които сега е енергийната, и която няма изгледи скоро да бъде разрешена. Тя е външен фактор за България и ЕС, върху който ние нямаме възможност да влияем. Енергийната криза ще продължи да оказва влияние върху цените и инфлацията. Това ще бъде проблем за България, но той е валиден и за всички останали държави в еврозоната, обясни Касидова.

  • Как се формира критерия за инфлация, по който България ще се оценява за прием в еврозоната?
  • Възможно ли е доходите у нас да се изравнят с тези на държавите от еврозоната?
  • Кои са най-гръмогласните аргументи на противниците за влизане на България в еврозоната?

Отговорите на София Касидова гледайте в бизнес подкаста "Какво могат парите?" със Стефан Кунчев.

София Касидова ще бъде модератор на панела "Еврозоната - увеличаване на доходите и ползите за бизнеса" в бизнес конференция организирана от Dir.bg заедно с КРИБ и Агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия на 9 декември в SOFIA EVENT CENTER. Форумът "България в Еврозоната - предимства и възможности" ще бъде открит от президента Румен Радев.

Визитка:

От 2017 г. София Касидова ръководи екипа за стратегическо развитие, пазарни и икономически анализи и зелени политики в ББР. От 2006 до 2010 г. е вицепрезидент на Черноморската банка за търговия и развитие - международна финансова институция с мандат за икономическото развитие на страните от Черноморския регион и финансираща проекти в областта на инфраструктурата, енергетиката и индустрията.

Започва банковата си кариера през 1995 г. като последователно заема позиции в Йонийска банка на Гърция (Ionian Bank, клон България), във фонд за капиталови инвестиции "Hex Capital" (Чехия), в БНБ, в ДСК Банка, в инвестиционната банка CSFB.

През 2001 - 2003 г. е назначена за заместник-министър на икономиката с ресор икономически въпроси и част от екипа на България за присъединяване към ЕС. Координира подготовката, изпълнението и мониторинга на проекти, финансирани по програма ФАР на ЕС. Била е член на екипа за преговори на България за членство в НАТО с ресор икономически въпроси и плана за реформи. През този период отговаря и за връзките и преговорите със Световната търговска организация, със Световна банка и Международния валутен фонд.

От 2003 г. до 2005 г. е заместник-министър на транспорта с ресор управление на големите инфраструктурни проекти, като строителството на Терминал 2 и новата писта на Летище София, на Дунав мост ІІ, модернизацията на ЖП линията Пловдив - Свиленград, разширението на пристанище Бургас и др.

Завършила е УНСС, притежава PG Diploma in Financial Strategy от Oxford University Said Business School, магистър MSc in International Banking от University of Reading като стипендиант на British Foreign Office и магистър ΜΑ in Economics от CEU and University of NY State като стипендиант на Фондация "Сорос".