Заради дисбаланс между търсене и предлагане на пазара на труда има голяма група от компании, които искат да назначат, но не могат да намерят подходящите хора, а от друга страна има търсещи работа хора, които не могат да намерят работодател. Този процес набира сила, като в световен мащаб от него са засегнати над 70 на сто от компаниите, а у нас това е валидно за повече от 80 на сто от работодателите. Причина за това тук е неблагоприятната демографска структура на страната. В България работещите хора стават все по-възрастни, докато младите, които се очаква да ги заместят, стават все по-малко. За да се реши този проблем, трябва да се улесни достъпът на хора от трети страни до пазара на труда в България, каза Надя Василева, председател на Българската конфедерация по заетостта.

Българската конфедерация по заетостта се стреми да стане член на Националния съвет за тристранно сътрудничество, в който сега участват представители на правителството, работодателите и синдикатите. Процесът обаче буксува от години, обясни Василева. Според нея идеята среща разбиране от работодателските организации и синдикатите.

  • Ще се наложи ли преквалификация на служителите, за да заемат новите свободни работни места?
  • С какъв процент работодателите ще повишат заплатите, за да компенсират инфлацията?
  • В кой район на страната шансовете за кариерно развитие са най-добри?

Отговорите на Надя Василева гледайте в бизнес подкаста "Какво могат парите?" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Надя Василева има магистърска степен по икономика в УНСС и магистърска степен по бизнес администрация от City University of Seattle, САЩ. Утвърден експерт на пазара на труда, създател и повече от 10 г. управляващ директор на Менпауър груп за България, Сърбия и Хърватска. Председател на Българската конфедерация по заетостта.