Намаляването на ДДС ставката за определени стоки ще бъде един от най-ефективните инструменти и полезна мярка, която ще даде глътка въздух на бизнеса, но да се говори за контрол върху цените е популизъм. При сегашните условия в международен план, наложително е да се помисли и за възможни проблеми с веригите за доставка. Определени стоки може да ги няма на пазара, независимо от цената им, допуска икономистът Владимир Сиркаров.

Според него инфлацията, на която сме свидетели сега, до голяма степен е била предизвикана от мерките на централните банки, с които финансовата система е била напомпана с ликвидност. Това е довело до бум на пазара на акции и имоти, който вече граничи с финансов балон. Сиркаров е на мнение, че новите метрики, с които работи статистиката, до голяма степен смекчават показателите на инфлацията. Той твърди, че ако всеки направи своя индивидуална потребителска кошница е възможно да изчисли много по-висок процент на инфлация от този, който обявява официалната статистика. Връщане към устойчиви инфлационни нива може да се очаква едва след процес на икономическа криза, който ще бъде дълъг, а цената ще бъде платена от всички, прогнозира Владимир Сиркаров.

Сиркаров определя наложената от държавата обща за всички индустрии и региони минимална работна заплата като неработещ механизъм. Според него това създава условия за възникване на сив сектор и увеличаване на безработицата в региони, където 710 лева е висока заплата. Ако ставаше така, защо да не вдигнем минималната работна заплата на 2 000 лева, дава пример Сиркаров.

  • Има идея държавата да подпомага производителите, които се ангажират да не вдигат цените. Ще задържи ли това цените на поносими нива за потребителите?
  • Ще успее ли правителството да осъществи обещани и разписани в коалиционното споразумение ключови реформи за вдигане на пенсиите, премахване на ТЕЛК и дефиниране на "енергийна бедност"?
  • Очаквате ли промяна в плановете за ускорен преход към нисковъглеродна икономика заради доставките, които сега попадат под ударите на санкции?

Отговорите на Владимир Сиркаров гледайте в бизнес подкаста "Какво могат парите?" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Владимир Сиркаров е доктор по икономика, икономически изследовател в Съвета за икономически и публични политики към УНСС. Преподавател по оценка на бизнеса в стопанска академия "Димитър Ценов" в Свищов. Икономически експерт в Институт за дясна политика. Собственик на консултантска фирма Кадре ООД.