Банка не се управлява от един човек и лидерът на организацията не е само един. В УниКредит Булбанк работи лидерски екип. За бъдеш част от такъв екип се изискват определени знания и солидна подготовка. За да е успешен лидерският екип, всеки негов член трябва да умее да работи с хората в банката, казва Цветанка Минчева. Преди 20 години тя влиза в УниКредит Булбанк като стажант, а днес е главен изпълнителен директор и председател на УС на банката.

Минчева се възхищава на хората, които планират кариерата си, но признава, че самата тя никога не си е поставяла за цел да заеме най-високата позиция в УниКредит Булбанк. Това, което я мотивира през годините е работата по задачи и проекти на банката. Тя описва себе си като човек, който преследва новостите и приема предизвикателства. Цветанка Минчева споделя, че и до днес основен мотив за нея е възможността да създава нови и добре работещи неща в банковата сфера. Ето така си обяснява причината, че сега тя е главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк.

Връщайки се във времето, когато е работила директно с клиентите на банката, Минчева откроява като най-важно умението да разговаряш с хората. Това според нея е ценен опит за бъдещите мениджъри, защото помага при управлението на хора в екип. Работата в банка не предполага да си "сух финансист", а да можеш да разбереш проблема или идеята на човека, който е дошъл да поиска отпускането на пари, казва днес главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк.

  • Като студент сте се занимавала с моден дизайн. Какво се случи, че вместо творчески, станахте банков лидер?
  • УниКредит Булбанк започва тестове за отчитане на въглероден отпечатък. За какво конкретно става дума?
  • УниКредит Булбанк предлага Зелена ипотека и Зелени потребителски кредити. Какво е разликата с обичайните?
  • И защото хората искат да знаят какво могат парите им, очаква ли се промяна, каква и от кога в лихвените проценти?

Отговорите на Цветанка Минчева гледайте в бизнес подкаста "Какво могат парите?" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Цветанка Минчева е главен изпълнителен директор и председател на УС на УниКредит Булбанк. Завършила е "Счетоводство и контрол" в УНСС и MBA програма по международен бизнес в MIB School of Management в град Триест, Италия. Кариерата и в УниКредит Булбанк започва преди 20 години. Заемала е различни търговски и мениджърски позиции. През 2013 г. зема позицията директор "Банкиране на дребно" и член на УС в УниКредит Булбанк, а през 2017 г. става директор "Глобално банково обслужване". От март 2020 до юни 2021 г. заема длъжността заместник главен изпълнителен директор на Unicredit Bank - Румъния.