България се превръща в епицентър на интересни бизнес процеси на Балканите и входна точка за различни платформи и иновации в областта на електронната търговия. Това каза Никола Илчев, експерт по електронна търговия и основател на eCommerce Academy в студиото на видео подкаста "Какво могат парите".

В интервюто той разказа за предстоящото през април 2024 г. събитие Balkan eCommerce Summit, което има амбицията да събере на едно място над 2000 експерти, бизнеси и инвеститори в сектора на електронната търговия от Балканския полуостров и Западна Европа. Това е мястото, където българският бизнес може да срещне бъдещите си партньори от региона, сподели Илчев.

Балканите имат голям потенциал за синергия в областта на електронната търговия, смята гостът. В някои потребителски сегменти Западна Европа се превръща в доста наситена от конкуренти територия и за част от играчите на пазара възможност да се разширяват и да завладяват нови пазари са именно страните от Балканите. Румъния, България и Гърция са първия избор на тези платформи заради членството на държавите в Европейския съюз.

Това означава, че страната ни - заради своето географско и геополитическо позициониране - има потенциала и предпоставките да се превърне в лидер за региона, обяснява още Никола Илчев.

В същото време българският бизнес има интерес да излезе на пазарите на съседните държави и до голяма степен това е по-лесната първа стъпка навън, в сравнение с директното таргетиране на икономически по-развитите страни от Западна Европа, обяснява експертът.

В интервюто ще чуете още:

  • Какво е необходимо за един успешен онлайн магазин?
  • Кои са тенденциите и иновациите в електронната търговия, които ще предопределят развитието на сектора в следващите години?
  • Как българските производители и търговци да бъдат по-успешни в своите продажби у нас и на чужди пазари?