Венеция, центърът на световния туризъм, е почти обезлюдена след мерките на италианското правителство, влезли в сила от неделя, с които се затварят някои региони в Северна Италия заради коронавируса.

Това е добра новина за някои туристи и катастрофа за търговията. От вчера безпрецедентните мерки на властите в Рим обхванаха цялата страна и превърнаха Италия в защитена зона.

От няколко дни гондолите се полюшват тъжно на водата по протежението на кейовете пред Двореца на дожите. Известният площад "Сан Марко" е учудващо тих, също като моста "Риалто", където обикновено има навалица от туристи.

Тази ситуация е преимущество за някои туристи, които могат да бродят по малките тесните улички на Серенисима без да трябва да си проправят път сред тълпата.

Не бих могъл да си мечтая за по-добра възможност от предоставената ми от коронавируса, няма никой по улиците, заяви пред Франс прес туристът Фабрицио Нети, който живее в Дюселдорф.

За търговците и местните предприемачи, чиято дейност зависи основно от туризма, ситуацията е синоним на бедствие.

Това е нов тежък удар за града, който през ноември трябваше да се справи с историческо наводнение, една от известните "аква алта" (висока вода - бел. ред.), която унищожи редица къщи, хотели и църкви.

За гондолиерите ситуацията е катастрофална, защото нямат работа. Това не се отнася само за нас, но и за други икономически дейности, заяви гондолиерът Фурио Дзенаро.

Бенедета Пеше е служителка в един от малкото отворени бутици на площад "Сан Марко". Тя казва, че не е от най-смелите пред заплахата от коронавируса. "Опитваме се да бъдем смели, но правя това и за да не загубя работата си, реших да изляза и да дойда на работа", каза тя.

Най-големият проблем във Венеция в този момент е от икономическо естество. Надяваме се, че Италия ще може да направи нещо за всички, които рискуват да останат без работа, коментира туристическият агент Мино Биазин.

Италия е втората най-засегната страна от епидемията в света след Китай снад 10 000 случая на заразени и над 600 починали, отбелязва АФП.