Германските промишлени поръчки са намалели повече от очакваното през юли заради слабото търсене от чужбина, сочат публикуваните днес данни, цитирани от Ройтерс. Това подсказва, че затрудненията на промишлените производители могат да доведат до рецесия на най-голямата европейска икономика през третото тримесечие.

Германската икономика, която разчита изключително много на износа, е засегната от слабото търсене в чужбина и несигурността за бизнеса, предизвикана от търговските спорове и Брекзит.

Договорите за стоките "Произведено в Германия" са намалели с 2,7 процента спрямо предходния месец, главно заради по-малкото поръчки от страни извън еврозоната, уточни министерството на икономиката.

Според анкета на Ройтерс очакванията бяха за спад с 1,5 на сто.

Данните за юни са преразгледани нагоре до растеж на поръчките с 2,7 процента спрямо 2,5 на сто при по-ранната оценка.

Като цяло новите поръчки в промишления сектор започват слабо третото тримесечие, коментира ведомството.

Като се имат предвид все още нерешените търговски конфликти и вялите бизнес очаквания в промишлеността, все още няма признаци за фундаментално подобрение в промишления сектор през идните месеци, отбелязва министерството.

Поръчките от страни извън еврозоната са намалели с близо 7 процента на месечна основа, а търсенето от страни от валутния съюз и вътрешното търсене леко е нараснало.

Германската икономика се сви с 0,1 на сто на тримесечна основа през второто тримесечие заради слабия износ, като спадът на поръчките от чужбина се дължи главно на Великобритания.