Търговският дефицит на Япония е нараснал през октомври до максимум от юли 2015 година, след като растежът на износа бе надминат от близо 20-процентовия скок на вноса, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Министерството на финансите съобщи днес, че износът се е увеличил с годишен темп от 8,2 процента. През септември износът се сви с 1,2 процента на годишна основа, отбелязвайки първото понижение от 2016 година. Низходящата тенденция до голяма степен се дължеше на природните катастрофи, сполетели третата по големина икономика в света.

Търговският дефицит миналия месец е достигнал 449 млрд. йени (4 млрд. долара), според предварителни данни.

По баланса в търговията със САЩ, който е политически чувствителен въпрос, се отчита намаляване на търговския излишък с 11 процента до 573,4 млрд. йени (5,1 млрд. долара). Вносът на Япония от САЩ е скочил с 34 процента, включително вносът на храни, петрол, стомана и други метали и машини. Износът на японските производители за американския пазар се е увеличил с близо 12 процента, най-вече благодарение на автомобилите, машините, медицинските продукти и гумата, до 1,43 трлн. йени (12 млрд. долара).

Това развитие може да допринесе за намаляване на напрежението в търговията, след като американският президент Доналд Тръмп наложи наказателни мита за милиарди долари върху китайския износ.

Китай е най-големият пазар за износ на японски стоки, като доставките за него са се увеличили с 9 процента до 1,48 трлн. йени (13 млрд. долара). Вносът от Китай е нараснал с 16 процента до 1,9 трлн. йени (16 млрд. долара).

Макар търговията със САЩ и Китай да показва устойчивост въпреки взаимните мита, които тези две страни си наложиха, търговията като цяло напоследък затруднява растежа и перспективите за износа не са обещаващи, посочват експерти.

Официални данни, оповестени миналата седмица, показаха, че японската икономика се е свила с годишен темп от 1,2 процента в тримесечието юли-септември на фона на спада в потребителските разходи, инвестициите и износа, припомня АП.