Германия губи повече от 104 млрд. евро годишно поради корупция. Това представлява около 4% от брутния вътрешен продукт (БВП), става ясно от проучване на европейските Зелени, предоставено за германската редакционна мрежа (RND). В целия Европейски съюз (ЕС) разходите за корупция годишно възлизат на повече от 900 млрд. евро, съобщава Инвестор.

Според проучването Германия губи четири пъти повече пари от корупция, отколкото е изразходвала в цялата страна за дейността на полицията и десет пъти повече, отколкото е похарчено за обществено жилищно строителство.

Финансовият експерт на европейските Зелени Свен Гиеголд призовава за ангажирана намеса от страна на федералното правителство. Корупцията разрушава доверието в държавата и задължението ѝ да се грижи за гражданите, заяви той.

"Милиарди евро годишно потъват в германското корупционно блато. Парите биха били добре инвестирани в училищата, жилищното настаняване и здравеопазването", казва той пред RND. Освен всичко друго, федералното правителство трябвало да поеме по пътя на защитата на сигнализиращите за злоупотреби. Берлин трябва да работи и за по-добра защита на лицата, които подават сигнали за нарушенията, както и за създаването на силна европейска прокуратура, казва евродепутатът.

За да се илюстрира степента на корупция, авторите на изследването цитират осезаеми примери. Според тях два пъти повече пари се губят чрез корупция, отколкото се харчат за семейства и деца. Ако тези 104 милиарда евро се разпределят между всички жители на Германия, тогава всички биха получили сумата от 1276 евро, се казва в анализа.

Германия е в по-ниската част на класацията в сравнение с останалите държави членки на ЕС. Лидер по корупция според изследването е Румъния. 15,6% от брутния вътрешен продукт се губят там. В Холандия загубата е едва 0,76%. Във Франция стойността е шест процента.

Според авторите данните от проучването са получени от различни публично достъпни статистически данни. В световния индекс за възприемане на корупцията, създаден от Transpareny International, Германия наскоро бе класирана на 12-та позиция след Великобритания и Люксембург.