Изборът на Владимир Малинов за служебен министър на енергетиката може би е изненадал мнозина. Улегнал в газовите потоци, експертът в тази специфична област, поне публично, е странял от политиката. Нещо повече, под негово ръководство националният газопреносен оператор "Булгартрансгаз" ЕАД, стартира редица важни проекти, които са от национално значение. От новия си, временен пост, Малинов ще наблюдава развитието им от различен ъгъл.

Кое няма да се промени: значимостта на газопреносната мрежа

"Когато се говори за природен газ, първите асоциации са, че е руски, скъп и мръсен, но това не е така. Той ще е едно от преходните горива за осъществяване на трансформацията и постигане на нисковъглеродна икономика". Това каза изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов по време на най-мащабния регионален форум за зелената трансформация, иновациите и индустриите на утрешния ден - Green Week 2023, организиран за трета поредна година от Dir.bg и 3E-news, провел се миналия юни.

След енергийната криза от 2022 г. ситуацията се нормализира, потреблението расте, като се увеличава значението на втечнения природен газ. Ето защо, каза тогава Малинов, "Булгатртрансгаз" заздравява позициите си на оператор, като развива газопреносната мрежа.

Проектите на "Булгартрансгаз" са визитната картичка на новия министър. Подбрахме три от тях. 

Газовата връзка със Сърбия

Чрез интерконектора България - Сърбия страната ни "ще получи достъп до централноевропейските пазари, до австрийския газов хъб (Баумгартен), който е и сред най-ликвидните" на Стария континент, каза на 1 февруари 2023 г. изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов, изтъквайки значението и ползите на реверсивния газов поток - транспорт на природен газ в двете посоки. На официална церемония, президентите на България и Сърбия - Румен Радев и Александър Вучич, дадоха старт на строителните дейности по проекта "Междусистемна газова връзка България-Сърбия на българска територия" (IBS).

На 10 декември с.г. преносът на газ по тръбата започна.

И при първата копка и при откриването Владимир Малинов подчерта, че освен международните ползи, ще бъдат газифицирани и няколкото общини, през които минава трасето на газопровода - от Нови Искър до Калотина, Драгоман и Сливница. Има възможност за индустриално потребление на природен газ, като се има предвид близостта с магистрала "Европа" и столицата, както и трансграничната търговия. Това е интерконектор, който ще даде възможност за диверсификация и сигурност на доставките, обясни по БНТ Малинов.

IBS дава възможност на Сърбия да получи достъп и до терминала за втечнен природен газ в Александруполис, в който "Булгартрансгаз" има дялово участие и, в който сръбската страна вече има запазен капацитет. Освен това, благодарение на българското споразумение с "Боташ" Сърбия ще получи възможност за достъп и до турските терминали за втечнен природен газ, обясни Владимир Малинов.

Вертикалният газов коридор

Вертикалният газов коридор ще свързва междусистемно мрежите на България, Гърция, Румъния и Унгария и ще позволи пренос на природен газ.

В края на 2022 г. представители на "Ай Си Джи Би" (ICGB) - България, "Булгартрансгаз" ЕАД (България), DESFA S.A. (Гърция), "Газтрейд" (Gastrade S.A. Гърция), FGSZ LTD (Унгария) и SNTGN TRANSGAZ S.A. (Румъния) подновиха със своите подписи Меморандума за разбирателство относно реализацията на Вертикалния газов коридор.

"Булгартрансгаз" вече обяви две обществени поръчки за транспортната свързаност в Югоизточна Европа.

"За постигане на сигурност в енергийния микс Европа стимулира изграждането на нови терминали за втечнен природен газ. Наличният капацитет за регазификация в региона на Югоизточна Европа, възлизащ на над 35 млрд. м3 годишно, заедно с планираните нови терминали, както и увеличаването на потоците от Каспийския регион, ще доведат до допълнителен ръст на потоците от юг на север". Това Владимир Малинов каза по време на второто си участие във форума за Югоизточна Европа и Източното Средиземноморие, който се проведе във Вашингтон в средата на февруари 2024 г. под организацията на Делфийския икономически форум.

"Втечненият природен газ постави началото на революцията в сектора през 21-ви век и ще е гарант за сигурни, надеждни и достъпни енергийни доставки за Европа в дългосрочен план. "Булгартрансгаз" ще разгледа всяка възможност за акционерно участие в нов терминал за регазификация в Гърция. Подобна инвестиция ще бъде изцяло в синергия с проектите по инициативата Вертикален коридор и ще е от ключово значение за целия регион", акцентира Малинов по време на конференцията, цитиран от 3eNews.

В разговор с посланика на Гърция в САЩ Н. Пр. Джордж Цунис Владимир Малинов отново наблегна на пазара на втечнен природен газ, който според него е сред основните фактори за гарантиране на енергийната сигурност в региона. Ето защо потенциалното участие на "Булгартрансгаз" и във втори терминал за регазификация в Гърция ще подобри енергийната сигурност в региона", подчерта Малинов по време на разговора. Посланик Цунис отбеляза на свой ред водещата роля на "Булгартрансгаз" за реализацията на инициативата за Вертикален коридор, чрез който след включването на Украйна, Молдова и Словакия, страните от Източна Европа ще получат сигурен достъп до алтернативни източници на природен газ.

Разширяването на газохранилището - българското газово "злато"

Газовото хранилище "Чирен" - за него не се говори много, но ролята му е изключителна. Сега се работи за увеличаване на капацитета на хранилището до 1 млрд.-1.5 млрд. куб. метра годишно (от сегашните около 500 000 млн. куб. метра).

Това е стратегически проект - никъде около нас няма такова находище - няма в Гърция, в Турция, Сърбия. В Румъния има, но е далеч от границата ни.

"Чирен", както е известно, е актив на "Булгартрансгаз".

Във всяка търговия е необходим склад. При търговията със стратегическа стока, каквато е газът - такъв склад осигурява предимство, гъвкавост. Виртуалната търговия е важна, но понякога клиентът иска да получи газ реално - днес. Търсенето на газ е сезонно, различно е и в различните региони.

През "2022 г. имаше спад на потреблението в България с 20%, но това беше временна ситуация", смята Владимир Малинов.

Прогнозата на газопреносния оператор е, че в средносрочен план потреблението на природен газ ще се увеличи.

За пръв път техническият капацитет на подземното газово хранилище беше запълнен над 90% миналия август.

Удвояването на капацитета на физическия обем, който ще бъде нагнетяван (от порядъка на 1 млрд. куб метра природен газ) е само единият съществен периметър. Другият е какъв дневен обем имаме на скорост на нагнетяване и добив. Това е от съществено значение не само за страната. Удвояването на тази скорост, от типа на 8 до 10 млн. куб метра на денонощие, това вече е съществен параметър. Проектът има и още една, трета цел - той заменя стари технологии, обхваща целия обем на съществуващото подземно газохранилище, като развива допълнителни системи за безопасност, за сигурност, за управление. Цялостно ще бъдат обновени и контролно-измервателните прибори и апаратура, както обясни наскоро министърът на енергетиката в оставка Румен Радев.

На няколко пъти Владимир Малинов изрази увереност, че разширението на "Чирен" ще допринесе за диверсификацията на източниците на природен газ в региона, а също и благодарност за подкрепата от всички правителства досега и компаниите от САЩ, повярвали в значението на проекта. В проекта чрез финансиране се очаква да се включат и американски банки (Американска корпорация за международно развитие и Ексимбанк).

На свой ред американските технологични гиганти Solar Turbines (Caterpillar) и Honeywell в партньорство с "Главболгарстрой" изпълняват проект за производство и използване на зелен водород в газохранилището "Чирен". Solar Turbines ще осигурят възможност за изгаряне на произведения водород в газо - турбокомпресорен агрегат (ГТКА). Pietro Fiorentini ще доставя електролизатора, който ще произвежда водорода. Honeywell ще доставят инсталацията за смесване и ще интегрира новата система към съществуващата (новоизграждащата се) SCADA.

"13 години по-късно вече виждам какъв международен екип сме събрали за реализиране на проекта. Оттук нататък ще бъда изключително акуратен и прецизен."

Може да се очаква, че акуратност и прецизност Владимир Малинов ще прояви и на министерския пост, където го чакат тежки предизвикателства и то не само в неговата област.