"Булгартрансгаз" ЕАД и операторът на газопреносната система на Република Турция "Боташ" (BOTAŞ A.Ş) подписаха оперативно Споразумение за междусистемно свързване за точката Странджа/Малкочлар, съобщи българският газопреносен оператор.

Подписването на документа е резултат от дългогодишните съвместни усилия на екипите на двата оператора. В споразумението са уточнени техническите условия, включително минимално предавателно налягане и качествените характеристики на природния газ, както и приложимите процедури от двете страни на точката Странджа/Малкочлар.

На база договорените в документа условия, техническият капацитет на точка Странджа/Малкочлар в посока Турция-България в газопреносната мрежа на "Булгартрансгаз" ЕАД е определен в размер на 117 677 153 kWh/d, а в посока България-Турция - 504 138 541 kWh/d.

Подписването на споразумение за междусистемно свързване на газопреносните мрежи на България и Турция в точката Странджа/Малкочлар е от ключово значение за диверсификацията на източниците на природен газ не само за България, а и за регионалния и европейския газови пазари, отбелязва "Булгартрансгаз". Чрез газопреносната мрежа на Турция се осигурява достъп до природен газ от добив от местни находища, Азербайджан, Иран и глобалния пазар на втечнен газ посредством терминалите за регазификация в Турция.

С подписването на настоящето споразумение за междусистемно свързване се затвърждава водещата роля на българския газопреносен оператор за постигане на пазарната интеграция, диверсификацията и сигурността на доставките на природен газ в региона и Европа, се изтъква в съобщението.

В друго съобщение от четвъртък "Булгартрансгаз" информира, че предлага свободния капацитет в двете посоки на точката Странджа/Малкочлар чрез Регионалната платформа за резервиране на капацитет (RBP) и в съответствие с аукционния календар на Европейска мрежа на газопреносните оператори (European Network of Transmission System Operators for Gas- ENTSOG).

През месец юли 2023 г. "Булгартрансгаз" съобщи, че стартира пазарен тест за оценка на търсенето на добавен капацитет в точките на междусистемно свързване. Тогава операторът информира ползвателите (настоящи и бъдещи) на газопреносната мрежа за възможността да подават своите необвързващи прогнози за търсене на добавен капацитет в точките на междусистемно свързване. 

Преди година - на 3 януари 2023 г., българският търговец, общественият доставчик, "Булгаргаз", подписа споразумение с "Боташ" за достъп до терминалите за втечнен газ (ВПГ) и газопреносната мрежа в Турция. Съвсем наскоро - по време на януарскотото си явяване пред публика с отговори на въпроси на граждани, премиерът Николай Денков каза, че има проблем с договора (на "Булгаргаз") с "Боташ". "Няма разследване, бяха изискани документи, за да се провери дали не нарушава европейските правила. Все още нямаме обратна връзка от ЕК. За България договорът не е изгоден, асиметричен е, дългосрочен със сериозни ангажименти."