"Развиват се различни технологии за улавяне и оползотворяване на въглерода, които ще позволят "синьото" гориво също да има зелен, въглеродно-неутрален статус. Когато се говори за природен газ първите асоциации са, че е руски, скъп и мръсен, но това не е така. Той ще е едно от преходните горива за осъществяване на трансформацията и постигане на нисковъглеродна икономика". Това каза изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов по време на най-мащабния регионален форум за зелената трансформация, иновациите и индустриите на утрешния ден - Green Week 2023, организиран за трета поредна година от Dir.bg и 3E-news.

Днес е първият от трите дни на дискусии, в които участват над 130 панелисти от 10 държави.

Владимир Малинов се включи в сесията "Енергийната сигурност на страните от региона".

"Потреблението на руски природен газ в Европейския съюз е между 10 и 15%", подчерта Малинов. "Количествата у нас в момента се доставят от Каспийския регион, все по-значими са количествата на втечнения природен газ с произход Съединени Американски Щати, Северна Африка и Близкия Изток. За Европа важен доставчик е и Норвегия", допълни той.

По отношение на цената Малинов поясни, че ситуацията от миналата година се е нормализирала. По думите му чрез дългосрочни договори за доставка от нови залежи в САЩ например, може да се постигнат и по-конкурентни цени. "През следващите 10-15 години втечненият природен газ ще продължи да играе ключова роля. Ето защо "Булгартрансгаз" ЕАД затвърждава инвестициите си за развитие на газопреносната система. Така например след изграждане на интерконектора България-Сърбия, нашите съседи ще получат достъп до втечнен природен газ, а България до пазарите в Централна Европа", каза още Малинов.

Сред водещите теми по време на форума бе бъдещето на водорода. През 2021 г. българският газопреносен оператор "Булгартрансгаз" ЕАД и гръцкия DESFA подписаха писмо за намерение за сътрудничество в областта на водорода. Компаниите членуват в две водородни организации - "Европейски алианс за чист водород" и "Европейски водороден гръбнак". Газопреносните оператори на България и Гърция работят по концепция за адаптиране на съществуващата газопреносна система, така че да осъществява пренос на водород, както и по изграждане на нова водородна инфраструктура. "За да позволим водородът да е на достъпна цена, е необходима европейска солидарност. Позеленяването на икономиките изисква да действаме като отбор с общ подход", допълни Малинов.


Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с Електрохолд, Евроинс, Еврохолд, ПроКредит Банк, Visa, Главболгарстрой Холдинг, Enery, Геотехмин, GCR, ОББ, Артекс Инженеринг АД, Телелинк Бизнес Сървисис, ТоталЕнерджис EП България, Compass Cargo Airlines, Девня Цимент АД с проект ANRAV, УниКредит Булбанк, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, European Investment Bank, Platform Brown to Green, ТЕЦ "Бобов дол", Енергео, Българска банка за развитие, Електроенергиен системен оператор, Булгартрансгаз, Керхер, ENplus®, Булатом - Сдружение, Солвей Соди АД, Институт "Големи данни в полза на интелигентното общество" (GATE), DEVIN, Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори" (БФИЕК), Kaufland, БМФ Порт Бургас АД, Smart Energy Trade, ПИМК ООД, Чериът Моторс АД, Tumba Solutions.

Green Week 2023 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Еconomic.bg, ESGnews.bg, Euronews.