Венецуела повиши снощи тройно минималната месечна заплата до 3 милиона боливара, което по курса на черния пазар се равнява на 1,14 долара, предаде Ройтерс.

Венецуела, която е член на ОПЕК, преживява тежка икономическа криза и хиперинфлация, достигаща 25 000 процента според парламента, в който преобладава опозицията. В страната има непрекъснат недостиг на храни и лекарства.

Президентът Николас Мадуро съобщи в телевизионно обръщение, че работниците ще получат купони за храна на стойност 2,2 милиона боливара, като така общо месечното възнаграждение достига 5,2 милиона боливара или около 1,98 долара за месец по курса на черния пазар.

Повишаването на минималната заплата сега се случва по няколко пъти годишно, но не може да настигне инфлацията на фона на поевтиняването на боливара, който изгуби 99 процента от стойността си по котировките на черния пазар, откакто Мадуро пое властта през 2013 година.

Това е четвъртото повишение за тази година, допълва Асошиейтед прес.

Мадуро казва, че ситуацията в страната е резултат на икономическа война, водена от опозиционните политици с помощта на Вашингтон, отбелязва Ройтерс.

Мадуро повиши заплатите за последно през април, малко преди да бъде обявен за победител в оспорваните президентски избори, на които спечели втори мандат.

Около 50-ина въоръжени войници бяха разположени снощи сред зеленчуковите сергии на пазара Коче, един от най-големите в Каракас, за да дадат отпор на "икономическата война", която според правителството се води от опозицията с цел повишаване на цените, информира Франс прес.

По разпореждане на президента тази седмица започна "временна окупация" на 97 общински пазара, съобщи бившият вицепрезидент Тарек Ел Аисами, който сега е натоварен с министерството промишлеността.

Установихме прояви на спекулация, презапасяване и ценови измами, каза той в изявление пред националната телевизия.

Тази военна намеса е "димна завеса", отправи критики продавач на зеленчуци на пазара Коче, където много търговци затвориха сергиите си заради пристигането на войниците.