Икономиката на Великобритания, която бе силно засегната от коронавирусната пандемия, се е свила с 9,9 процента през 2020 година. Това е най-големият спад от началото на съвременната статистика, предаде Ройтерс.

Страната обаче е избегнала връщане към рецесия през последното тримесечие на миналата година, сочат днешните официални данни.

Между октомври и декември брутният вътрешен продукт (БВП) се е увеличил с 1 процент, което е горната граница на диапазона, прогнозиран от икономистите в анкета на Ройтерс.

Така става малко вероятно Великобритания да отчете две поредни тримесечия на свиване - стандартната дефиниция за рецесия в Европа - независимо че се очаква рязък икономически спад в началото на 2021 година предвид последиците от третия локдаун за коронавируса.

Само през декември британската икономика е нараснала с 1,2 процента след 2,3-процентовото свиване през ноември, когато имаше частична карантина. Спрямо февруари, преди началото на пандемията, БВП е намалял с 6,3 процента.

Банк ъв Ингланд (Bank of England) прогнозира спад от 4 процента за първите три месеца на тази година заради новия локдаун и ефекта от Брекзит. Според централната банка икономиката ще възвърне размера си отпеди Ковид в началото на 2022 година и то с допускането, че ваксинацията върви гладко.

Много икономисти твърдят, че възстановяването ще бъде по-бавно.

"Днешните данни показват, че икономиката е преживяла сериозен шок в резултат на пандемията, която се усеща от страните по целия свят", коментира финансовият министър Риши Сунак.

Миналогодишният спад на БВП е най-големият, откакто започват да се водят съвременните официални регистри след Втората световна война, а по-продължителните исторически данни, съхранявани от Банк ъв Ингланд, предполагат, че това е най-големият спад от 1709 година.

Резултатът е по-лош в сравнение с почти всяка друга голяма икономика, макар Испания, също тежко ударена от вируса, да понсе 11-процентов спад, отбелязва Ройтерс.