В над 80 на сто от проверките на НАП по Черноморието не са открити нарушения, което е показател за подобряване на доброволното спазване на законовите изисквания. Това сочат данните на приходното ведомство от лятната контролна кампания до момента.

От извършените досега близо 5 000 проверки, 800 открити наблюдения и мониторинг чрез патрули на дейността на повече от 8 000 търговски обекта, делът на нарушенията трайно намалява до 640. Издадените заповеди за запечатване на обекти са 119, сочи статистиката на данъчните. Информацията е на Христо Узунов, говорител на НАП-Бургас.

Най-често срещаното нарушение е несъответствието на наличността в касата с отчетеното на фискалното устройство, следвано от неиздаване на касова бележка. От началото на лятната контролна кампания до момента са открити 9 обекта, които изобщо нямат касов апарат, и те се запечатани. На 90 търговци с обекти по морето, които са имали стари неплатени задължения към бюджета, са били запорирани сумите, налични в касите им, на обща стойност близо 100 000 лв.

Само по Южното Черноморие от началото на лятната контролна кампания на НАП в 102 търговски обекта са извършени изземвания на средства от каси на 75 задължени лица.

Също по Южното Черноморие са проверени и 288 къщи за гости и хотели. Екипите на звеното "Фискален контрол" и на НАП-Бургас са извършили над 3 000 проверки, като се отчита подобрена фискална дисциплина. Случаите на драстични данъчни нарушения, като например работа без фискално устройство, са единични, уточняват от НАП-Бургас.