Бившият главен изпълнителен директор на Боинг (Boeing) Денис Мюлънбърг ще получи 39 милиона долара като компенсация за отстраняването си от ръководния пост и от съвета на директорите на самолетостроителя, съобщи телевизия Ей Би Си, цитирана от ТАСС.

Според източник на телевизията Мюлънбърг получава обезщетението заради преждевременно прекратяване на трудов договор. Официално размерът на компенсацията не се уточнява. Според данни на източника "златният парашут" на Мюлънбърг ще бъде изплатен в ценни книжа и акции на стойност 39 милиона долара.

Оставката на Мюлънбърг увенча кризата в Боинг след двете катастрофи със самолети модел МАКС 737 (737 MAX) в Индонезия и Етиопия, при които загинаха 346 души, и последвалото им принудително спиране от движение.

Телевизията обръща внимание на това, че роднините на всяка от жертвите в авиокатастрофите ще получат по 144 500 долара като компенсация от Боинг. Самолетостроителят обяви през октомври, че заделя 100 милиона долара за покриване на нуждите на роднините на загиналите при двете катастрофи.

На 23 декември Боинг обяви незабавната оставка на Мюлънбърг.

Председателят на съвета на директорите Дейвид Калхун ще поеме ролята на главен изпълнителен директор и президент от 13 януари.