Общият капитал на 23-мата руски доларови милиардери от началото на годината се е увеличил с 18,5 милиарда долара. Това сочат публикуваните данни на индекса на милиардерите, който се обновява всеки ден от агенция Блумбърг, предаде ТАСС.

Президентът на "Новатек" Леонид Михелсон заема първо място сред руските милиардери и 38-о в общия рейтинг със състояние от 21,6 милиарда долара. За 9 месеца той е увеличил капитала си с 4,93 милиарда долара.

На второ място (от общо 42 в рейтинга) в списъка на руските милиардери е президентът на Новолипецкия металургичен комбинат Владимир Лисин. Неговото състояние е нараснало от началото на годината с 2,55 милиарда долара и на 1 октомври то е било 20,6 млрд. долара.

Трето място сред руснаците и на 43-о в общия рейтинг заема основният акционер на Северстал Алексей Мордашов, чийто капитал се е увеличил с 491 милиона долара до 20,2 милиарда долара.

На четвърто място е президентът на Интерроса и председател на управителния съвет на Норилски никел Владимир Потанин със състояние от 18,8 милиарда долара (-144 милиона долара от началото на година), а на пето място е президентът на Лукойл Вагит Алекперов със състояние от 16,9 милиарда долара (+4,28 млрд. долара от началото на годината). В общия рейтинг на индекса на милиардерите на Блумбърг те са съответно на 50-о и 63-о място.