"Не увеличения, а намаления" - под това заглавие турският в. "Тюркие" информира днес за пакета от мерки за борба с инфлацията, представен вчера от турския министър на финансите Берат Албайрак.

"Албайрак даде старт, фирмите се надпреварват" да понижават цените, посочва още вестникът, като уточнява, че големите търговски вериги и стотици фирми ще предложат намаления на продуктите с най-малко 10 процента. Според изданието представения от министъра план, който се базира на 25-процентна инфлация, включва "стъпки, които ще успокоят всички сектори".

В името на борбата срещу инфлацията много фирми ще направят намаления на цените от минимум десет на сто, каза министърът и насърчи гражданите да купуват стоките, обозначени със специално лого, пише "Хюриет". Албайрак съобщи също, че до края на годината няма да има повишения на сметките за ток и природен газ.

"От бизнес света до банките, от държавния сектор до търговските вериги е започната масова мобилизация срещу инфлацията, която достигна 15-годишен максимум", пише и "Ватан". Изданието уточнява, че на логото върху намалените стоки има надпис: "Масова борба срещу инфлацията. # Турция ще победи". Изданието посочва, че всички фирми ще понижат най-малко с 10 на сто цената на стоките си и това ще бъде обозначено със специалното лого. Очаква се да поевтинеят също плодовете и зеленчуците.

Албайрак обърна внимание и на спекулативните цени на някои търговци, които се възползват от ситуацията, като заяви, че тези повишения не са от полза за никого, пише "Стар". "В края на тази битка ще спечели Турция", каза той.

Министърът обяви също, че турските банки ще намалят с 10 процента лихвите по заеми с висока лихва, предоставени след 1 август.

"Турската икономика е здрава", заяви и турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от в. "Милят". "Основите на турската икономика са стабилни. Вече никой няма да може да срине отново турската икономика и банкова система, защото тя е устойчива на трусове", каза Ердоган на пресконференция с премиера на Унгария Виктор Орбан.

Мерките за борба с инфлацията бяха представени, след като данни на Турския статистически институт показаха, че годишната инфлация е скочила до близо 25 процента през септември на фона на 17,90 процента през август. Повишаването на инфлацията през септември до 24,52 на сто на годишна база достигна до най-високото си ниво от края на 2003 г.