Когато полският колега, работещ близо до него в офиса във Варшава, изпратил имейл на Марио Перейра вместо да дойде до бюрото му да поговорят, португалецът бил потресен. За Перейра, идващ от култура, при която има много повече срещи лице в лице между колеги, това било странно, разказва Ройтерс.

В Португалия "някак си е важно да виждаш човека", споделя Перейра.

Работното място на бъдещето обаче вероятно ще изглежда много повече по полски отколкото по португалски.

Според изследователи е възможно фактът, че на работните места в Централна и Източна Европа има по-малко лични контакти, да е допринесъл в региона разпространението на коронавируса да е по-слабо отколкото в други части на континента.

Изследване на Института за структурни изследвания във Варшава, което използва данни от базираната в САЩ Информационна мрежа за заетостта (O*Net) и подкрепеното от ЕС Европейско изследване на условията на труд (EWCS), очертава различията в структурата на работната сила и работните навици като фактор, който допринася за около 25 процента от разликата в нивата на разпространение на коронавируса.

Полша, Чехия, Словкия и Унгария, с комбинирано население от около 64 милиона души, са съобщили за общо 36 890 случая на Ковид-19. Великобритания, с население от над 66 милиона души, има 267 240 случая, а Италия, с население от около 60 милиона души - 231 139 случая.

За по-слабото разпространение на коронавируса в Централна и Източна Европа допринесоха редица фактори, най-важният от които са рано наложените строги мерки за ограничаване на социалните и бизнес дейности, подчертават изследователите. Източна Европа освен това има по-висок дял на работни места в селското стопанство и промишлеността, които изискват контакт с по-малко хора отколкото работата в сектора на услугите, която доминира в западните икономики, отбелязва ръководителят на Института за структурни изследвания Пьотър Левандовски.

В момент, когато служителите започват да се връщат в офисите, сред бизнес лидерите и правителствата изглежда цари единодушие, че на работните места трябва да бъдат въведени мерки за социална дистанция.

Според изчисленията на Левандовски, основаващи се на Европейското изследване на условията на труд, преди карантината делът на професионалистите от сферите на правните, социални и културни дейности, които няколко пъти месечно се срещат с клиенти, във Великобритания и Италия е бил съответно 79 процента и 73 процента. В Чехия този дял е бил едва 38 процента, а в Полша - 47 процента.

"Определено работната култура в Лондон е по-социализираща. Има я традицията за по питие след работа, повече съвместни обеди и излизания за срещи с клиенти", според Махаел Дембински, главен консултант на Британско-полската търговска камара.

Не всички обаче са ентусиазирани от засилената социална дистанция, която ще трябва да се спазва на работа по време на пандемията.

"Бих искал да се преместя в някой обикновен екип, който има редовни срещи лице в лице, не по Скайп (Skype) или Гугъл Хангаут (Google Hangouts)", заявява 40-годишният ИТ консултант Томаш Сала, който работи от дома си, близо до южния полски град Вроцлав.