Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че е решил да не продължава преговорите с демократите за нов план за подпомагане на американците и малките предприятия в кризата с Ковид-19, предаде Франс прес.

"Инструктирах представителите си да спрат да преговарят до след изборите", написа в "Туитър" президентът и обвини лидера на демократите в Конгреса Нанси Пелоси, че не преговаря добронамерено.

"Щом спечеля, ще приемем голям законопроект за стимулиране, фокусиран върху трудолюбивите американци и малкия бизнес", каза Тръмп, цитиран от Ройтерс.

На свой ред Нанси Пелоси коментира, че решението на Тръмп показва, че той няма желание да се пребори с вируса. "Днес, за пореден път, президентът Тръмп показа истинското си лице: като поставя себе си на първо място за сметка на страната, с пълното съучастие на републиканските членове на Конгреса", заяви Пелоси.

Как реагираха борсовите индекси

Решението на Тръмп предизвика силен спад на фондовия пазар. Акциите на Уолстрийт поевтиняха рязко. Индексът S&P 500 спадна с 1,4 процента в края на борсовата търговия, след като преди изявленията на Тръмп беше отбелязал покачване с 0,7 процента.

Промишленият индекс Дау Джоунс спадна с 316 пункта или с 1,1 процента, а индексът на високотехнологичните дружества Насдак - с 1,4 процента.

Защо Тръмп спря преговорите: това е въпросът

Темата стана водеща за западния печат, обобщава БТА.

"Тръмп прекратява преговорите за икономически стимул до след изборите, слагайки край на очакванията за помощ", е заглавието на в. "Вашингтон пост".

Президентът Тръмп вчера нареди на финансовия министър Стивън Мнучин да спре преговорите с председателката демократ на Камарата на представителите Нанси Пелоси до след изборите, пише вестникът.

В поредица от туитове по-малко от 24 часа, след като беше изписан от болница, Тръмп обвини Пелоси, че не преговаря добросъвестно, след като тя отхвърли началната оферта на Мнучин в последния им кръг преговори.

Изненадващото съобщение на Тръмп бе в рязък контраст с препоръката на ръководителя на Управлението на федералния резерв Джероум Пауел, който заяви в реч броени часове преди това, че е нужен допълнителен икономически стимул за поддържане на възстановяването, отбелязва изданието.

Тръмп заяви, че е поискал от лидера на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл вместо това да се съсредоточи върху одобряването на кандидатурата на Ейми Кони Барет за съдия във Върховния съд. Макконъл, който е разговарял с президента малко преди съобщението му, заяви, че е съгласен с решението. "Мисля, че мнението му беше, че няма да постигнем резултат (в преговорите за икономическия стимул) и трябва да се съсредоточим върху това, което е постижимо", каза Макконъл.

Въпреки настояванията от служители на Белия дом и конгресмени от двете партии, консерваторите бяха призовали Тръмп да отхвърли нов финансов план за икономическа помощ. Икономистът Стивън Мур е казал на служители на Белия дом, че пакет за икономически стимули няма да промени съществено политическите шансове на Тръмп, защото ще даде резултати чак след изборите, отбелязва "Вашингтон пост".

Докато борсовите пазари бележеха спад, Тръмп туитваше, че икономиката на САЩ е в чудесно състояние, борсата е на рекордно високи равнища, а заетостта и безработицата също бележат подобрение. Съперникът му на президентските избори Джо Байдън контрира с туит към американците, че техният президент им е обърнал гръб, отбелязва "Ню Йорк таймс".

"Демократите са възмутени от решението на Тръмп да остави преговорите по икономическите стимули за след изборите", е заглавието на в. "Гардиън".

Някои медийни коментатори определиха неочаквания ход на Тръмп като автогол, защото сега за него ще е много по-трудно да обвинява демократите за липса на споразумение, пише британският вестник.

Има обаче някои силно консервативни сенатори, които са изправени пред тежки битки за преизбирането си и водят кампания с обещание за ниски данъци и това създава съпротива пред харченето на още трилиони долари за икономически стимули на този етап. Дори да беше постигната сделка, не е сигурно дали тя щеше да бъде подкрепена от достатъчен брой републиканци в Сената, отбелязва "Гардиън".