Европейската комисия има зад гърба си дълъг опит в борбата срещу монополното положение в различни сектори. И не се колебае да налага чувствителни глоби, когато действията на съответната компания нарушават антимонополното законодателство.

Ето и петте най-големи глоби, наложени от Брюксел през годините:

1. Google

Глоба от 5 милиарда долара, наложена през 2018 година. Мотивите за глобата- компанията е използвала антимконкурентни практики във връзка с операционната система Андроид.

Производителите на смартфони са задължавани да използват продуктите на Google, като операционната система и браузера Google. Освен това, имало е и изискване да се използва само един браузър.

2.Google

Глоба 2.7 милиарда долара, наложена през 2017 година. Мотивите-компанията е използвала за реклама на предлаганите услуги и във вреда на други онлайн-търговци, които не са имали същите или дори подобни възможности.

3. Intel

Глоба от 1.45 милиарда долара, наложена през 2009 година. Мотивите- компанията е използвала неконкурентни способи в битката с Advanced Micro Devices  за пазарен дял. Решението е взето след жалба на пострадалата компания. От Intel за платили на производителите на компютри и оборудване Acer, Dell, HP, Lenovo и NEC, за да се откажат да използват микрочиповете на Advanced Micro Devices.

4. Qualcomm

Глоба - 1.2 милиарда долара, наложена през 2018 година. Мотивите-американският производител на чипове е платил на  Apple Inc. Милиарди долари, за да не използва микрочипове на конкурентни фирми. През 2016 година Qualcomm е продал на Apple продукция за около 3.2 милиарда долара.

5. Microsoft

Глоба - 794 милиона долара, наложена през 2004 година. Мотивите- компанията е била основен доставчик на програмно обезпечение на Брюксел през тази година, но версията на операционната й система не е била напълно оборудвана-липсвали са вградени аудио и видео плейъри.