Правителството на Япония в сътрудничество с частни компании ще предостави през 2020-2022 година на страните от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) 3 милиарда долара под формата на инвестиции и заеми с облекчени условия за изпълнение на инфраструктурни проекти. Това съобщи днес на международен форум в Токио външният министър на Япония Тошимицу Мотеги, цитиран от агенция Киодо и БТА.

Става дума за инфраструктурни проекти от високо качество, се посочва в комюникето на японското външно министерство, цитирано от Киодо.

Мотеги допълва, че това ще бъде принос в изграждането на един свободен и отворен азиатско-тихоокеански район.

В началото на ноември премиерът на Япония Шиндзо Абе участва в срещата на високо равнище на АСЕАН и в редица други форуми, организирани в Банкок. Той обеща съществено да се увеличи обемът на инвестициите и заемите при облекчени условия, които са предоставят на страните от Югоизточна Азия, работещи активно за подобряването на транспортната инфраструктура в района и за модернизирането на енергийния сектор.

Междувременно стана известно, че висш съветник на японското правителство е избран да оглави Азиатската банка за развитие (АБР). Това съобщи днес институцията с централа в Манила, цитирана от ДПА.

Масацугу Асакава, на 61 години, ще заеме ръководния пост в банката през януари след оставката на сегашния президент Такехико Накао. Асакава ще довърши мандата на Накао до ноември 2021 година.

АБР в момента има 68 страни членки, от тях 49 са от Азиатско-тихоокеанския регион, припомня ДПА.

През последните четири десетилетия Асакава заема различни високопоставени позиции, сред които заместник-министър по вътрешните работи на Япония и съветник на японския премиер и на финансовия министър.

От 2006 година той също така преподава в Токийския университет и в университета Сайтама.

Накао, който оглавява АБР от 2013 година, подаде оставка през септември, като заяви, че е подходящ момент да бъде помолен някои със свежи идеи и твърд ангажимент за развитие да поеме ръководството.

Ръст на японските корпоративни инвестиции

Японските корпоративни инвестиции са скочили със 7,1 на сто през третото тримесечие спрямо същия период година по-рано до 12,1 трилиона йени (110 милиарда долара), съобщи днес правителството, цитирано от ДПА.

Продажбите са спаднали с 2,6 на сто до 349,5 трилиона йени през трите месеца от юли до септември, което е първото тримесечно понижение на този показател за последните три години. Основната причина за свиването са търговските спорове между водещите икономики, се посочва в доклада на финансовото министерство.

Печалбите преди облагане са намалели с 5,3 на сто до 17,3 трилиона йени, допълва министерството.

Японските компании, които са натрупали стабилни финансови резерви, са критикувани, че не харчат повече от запасите си за заплати и че наемат повече временни работници или служители на непълно работно време, които в много случаи получават ниско заплащане, отбелязва ДПА.