Въпреки че големите технологични компании се сблъскват със силна реакция срещу тях, в света на научния напредък се оформят доста положителни моменти, отбелязва ДПА.

Какви значителни постижения можем да очакваме през 2020 година?

Самоуправляващи се автомобили

Макар да се предполагаше че 2020 година ще бъде годината, в която самоуправляващите се автомобили ще се появят по пътищата, разработчиците сега признават, че ще бъде нужно повече време. Основният проблем продължава да бъде как точно да се предвиди поведението на останалите участници в движението.

Подразделението на Гугъл (Google) за безпилотни автомобили Уеймо (Waymo) в момента е единствената компания, провеждаща комплексни изпитания на услугата за роботизирани таксита. Новата година ще покаже дали останалите играчи са готови или пък сега е моментът да се отсеят по-малко успешните, както очакват експерти.

Виртуална реалност

Въпреки милиардите долари инвестиции технологията, която изисква ползващите я да носят специални приспособления на главите си, за да могат да "потънат" във виртуалната реалност, остава нишов пазар. Дали това ще се промени през 2020 година? Окюлъс Ви Ар (Oculus VR) на Фейсбук (Facebook) по-специално проправи пътя със самостоятелните си очила Куест (Quest), които предлагат висококачествено, безжично виртуално изживяване, като потребителят не трябва да бъде включен в скъп персонален компютър.

Окюлъс планира да направи крачка напред тази година, като използва проследяване с ръка вместо обикновената система за управление.

5Джи (5G)

По света бяха обявени търгове за спектър за супербързата, пето поколение безжична технология, като първите мрежи са пуснати. Тази година може да бъде първата с по-масово използване на 5Джи технологията. Производителят на чипове Куалком (Qualcomm), чиято технология може да бъде открита при много смартфони, прогнозира продажби от до 225 милиона мобилни телефона с 5Джи. Интересен въпрос е дали първо индустрията, както се очаква, или потребителите ще направят прехода към 5Джи. Вероятно ще продължат противоречията по въпроса дали да бъде разрешено на китайския технологичен гигант Хуавей (Huawei) да участва в развитието на 5Джи мрежите.

Заобикаляща компютърна среда

Идеята за взаимодействие с компютрите, които са част от много от устройствата, обкръжаващи потребителя, не е нещо ново. Сега обаче изобилието от гласови асистенти и минимализирането на компютърните технологии най-накрая превърнаха концепцията "заобикаляща компютърна среда" в реалност. Неотдавна Амазон (Amazon) представи експериментален пръстен и очила, свързани с гласовия асистент на компанията Алекса (Alexa). Няколко функции, които обикновено са достъпни чрез айФон (iPhone) на Епъл (Apple), ги има вече или при смартчасовника Епъл уоч (Apple Watch ) или при безжичните блутут слушалки Еърподс (AirPods).

Добавена реалност

Епъл е сред компаниите, които са се доверили на технологията, известна като добавена реалност (AR), при която виртуални елементи на електронен дисплей са направени така че да изглеждат сякаш са положени върху реалното обкръжение. С платформата си за добавена реалност ЕйАрКит (ARKit) Епъл иска да даде възможност на разработчиците на приложения лесно да интегрират технологията в приложенията си. Първоначалният акцент е върху игрите, както и приложенията за учене и работа.

Според информации в медиите Епъл, заедно с други компании, работи по очила за добавена реалност.

Компанията за разработка на софтуер Ниантик (Niantic), създала мобилни игри с добавена реалност, включително популярната Покемон гоу (Pokemon Go), се ориентира към бъдеще с очила с добавена реалност.