На 2-ри септември търговски и транспортни фирми от България се готвят да блокират граничния пункт "Кулата" с настояване другият пункт - "Илинден-Ексохи", да бъде отворен за товарни превози, предаде БНР.

След два предупредителни протеста представителите на бизнеса, които близо два месеца търпят сериозни загуби от напълно затворения от гръцките власти пункт "Илинден- Ексохи", потвърдиха готовността си за 10-часова блокада на "Кулата ":

"Минаваме към блокиране на ГКПП "Кулата-Промахон". Обявили сме дата 2-ри септември от 12.00 до 22.00 часа с настояване да бъде отворен пункта "Илинден-Ексохи".

Кръстьо Веселинков - един от организаторите на протеста обясни, че имат подкрепата на:

"И от Съюза за международни превози, и от Сдружението на транспортните работници. Подкрепят ни. Тези километрични опашки, които се създават на ГКПП "Кулата" са убийствени за всички. Не знам изобщо Европа как търпи това".

Радикализирането на протеста, чиито мотиви и искания са икономически и социални, е провокирано от неколкократното удължаване на срока на ограниченията, въведени от южната ни съседка. Вчера стана ясно, че Гърция остава в сила всички забрани заради коронавируса до 10 септември.

Има информация обаче, че гръцкото правителство подготвя промяна в заповедта и да отвори за тежкотоварни автомобили  ГКПП "Илинден - Екзохи" на 7 септември.

Български и гръцки превозвачи вече протестираха на два пъти срещу решението, защото това е най-краткият им път за преминаване на границата, а сега се налага да минават през ГКПП "Кулата".

Организаторите на протестите в София и страната с искане за оставка на кабинета и главния прокурор също готвят масов протест на 2 септември, когато се очаква парламентът да проведе първото си заседание след ваканцията.