Да избереш София за център за споделени услуги не е много лесна работа. Това каза премиерът Бойко Борисов на откриването днес на нов център за споделени услуги на Групата на Световната банка в София тех парк. По думите му резултатите, които България показва във всяка една област, са отлични. Той благодари и на Кристалина Георгиева, която чрез работата си в Световната банка е показала, че българите заслужават доверие.

Снимка: БТА

Борисов отчете, че от вчера вече е факт отдаването на концесия на летище София. Той посочи, че това е била една от най-сложните и най-важни концесии. Именно затова консултациите в избора на концесионер са били поверени на Световната банка. Това е било направено, за да се види, че в България обществените поръчки се правят прозрачно, ясно и точно. Той заяви, че с много малко над втория е спечелил операторът на летище Мюнхен. Затова Борисов благодари на Световната банка за съдействието и помощта.

Премиерът добави, че сега предстои изграждането на един от най-важните коридори - София - Скопие - Тирана. "Мисля, че много отива на Световната банка. Не само финансиране, а и по същия начин да съблюдавате целия процес, защото той е геостратегически, изключително важен, и ще даде мощен тласък на развитието на региона", заяви Бойко Борисов.

Министър-председателят изтъкна, че индустриалните зони в България се множат. По думите му не е случайно, че неправителствените организации отчитат 5 процента изсветляване на бизнеса. Освен това в ИТ сектора България се развива 2-3 пъти по-бързо, отколкото другите страни в ЕС. Според него не е случайно, че един от осемте суперкомпютри ще бъдат именно в страната ни.

Министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че днес е един от добрите примери, защото глобална институция като Световната банка и нейната група намира повод да припознае България като второто място след Чанай, Индия, където да бъде открит подобен център за споделени услуги.

Кметът на София Йорданка Фандъкова смята, че откриването на подобен център е голямо признание за столицата на България.

Световната банка е изключително доволна да започне своята дейност в този нов офис за споделени услуги в София, каза управляващият и главен администратор на Групата на световната банка Шаолин Янг. Той благодари на българското правителство за партньорството за учредяването на този център, както и за партньорството между България и групата на Световната банка. "Щастливи сме да започнем една нова фаза в нашето партньорство", каза още Шаолин Янг. Той очаква, че този център ще предоставя най-високо качество корпоративна ИТ подкрепа за бизнеса на Световната банка по света. Освен центърът ще допринася за сътрудничество в реално време и подкрепа за банковите операции в повече от 160 страни по света.

Групата на Световната банка откри днес нов център за споделени услуги в София. Чрез него ще се предоставя корпоративна и технологична подкрепа за бизнес операциите на институциите от групата по целия свят. Реализацията на проекта ще се осъществява поетапно. Началната фаза започва още този юли. Пълният капацитет от над 300 заети места се планира да бъде достигнат в петгодишен срок. Около 75 IT експерти ще бъдат наети до лятото на 2020 г. Плановете са през 2021 г. те да станат 150 и до 200 в годините след това.