САЩ се съгласиха да премахнат митата за британски стоки, включително малцовото уиски, които бяха наложени в отговор на субсидиите за производителя на самолети Еърбъс (Airbus).

Ще бъдат отменени митата и за износа от Обединеното кралство на продукти, като сирене, кашмир и машини.

Вашингтон заяви, че митата ще бъдат отменени за период от четири месеца.

На 1 януари Обединеното кралство премахна митата върху някои американски стоки, въведени във връзка със спор за субсидиите за Боинг (Boeing).

Обявено в Туитър от британския министър на външната търговия Лиз Тръс, това споразумение отменя митата от 25 на сто върху шотландското уиски, кашмира и други продукти и предвижда намаляване на напрежението в спора, противопоставил двете самолетостроителни компании.

Асоциацията на производителите на шотландско уиски нарече премахването на митата "страхотна новина", предаде Би Би Си (BBC).

Нейният председателят Карън Бетс каза, че американските мита за малцовото шотландско уиски нанасят реална вреда на шотландското уиски през последните 16 месеца, като износът за САЩ намалява с 35%, което струва на компаниите над половин милиард лири.

"Така че днес всички в нашата индустрия - от малки компании до големи - си въздъхват с облекчение."

Карън Бетс обаче заяви, че Великобритания и САЩ все още ще трябва да преговарят за дългосрочно уреждане на "самолетния" спор.

В продължение на повече от десетилетие ЕС и САЩ се обвиняваха взаимно, че подкрепят родните си авиационни пазари с данъчни облекчения, безвъзмездни средства за научни изследвания и друга помощ. Но напрежението се разпали при бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, който наложи налагането на допълнителни мита като централна част от търговската си политика както с конкуренти, така и със съюзници, отбеляза Би Би Си.

През 2019 г. Световната търговска организация (СТО) разреши на Вашингтон да наложи мита за 7,5 милиарда долара върху европейски стоки и услуги, включително британски. Това е най-тежката санкция, постановявана от организацията, и има за цел да компенсира неправомерната помощ, която самолетостроителят "Еърбъс" е получил от европейските страни.

По-късно, след офанзива на Европейската комисия, СТО разреши налагане от европейска страна на митнически санкции на обща стойност 4 млрд. долара в двустранния търговски спор със САЩ.

Днес в съвместно изявление Великобритания и САЩ заявиха, че спирането на тарифните ограничения ще "облекчи тежестта върху индустрията и ще предприеме смела, съвместна стъпка към разрешаването на най-продължителните спорове в Световната търговска организация". Конкретно този спор започна през 2004 г., когато САЩ заведоха дело пред СТО, оспорвайки европейските субсидии за Еърбъс и спряха действието на споразумение от 1992 г., обхващащо правителствената подкрепа за двата топ производителя на самолети.