Решението на САЩ да разширят обхвата на митата срещу ЕС до компоненти за самолети, произвеждани в САЩ, ще навреди на собствените им работници и потребители, а Европа трябва да реагира "адекватно". Това обяви днес европейският самолетостроител Еърбъс (Airbus), цитиран от Ройтерс.

"Разширяването на тарифите от американския търговски представител с включване на компоненти за самолети, произвеждани в САЩ - от американски работници - е контрапродуктивно във всяко отношение", посочи говорител в изявление по имейла.

"Еърбъс вярва, че Европа ще отговори адекватно, за да защити своите интереси и интересите на всички европейски компании и сектори, включително Еърбъс, станали мишена на тези неоправдани и контрапродуктивни тарифи", се допълва в изявлението.

Брюксел съжалява за американското решение да наложи допълнителни мита върху европейски продукти и е на мнение, че то пречи на преговорите, намерението в които е да се реши конфликтът между Боинг (Boeing) и Еърбъс, предаде Франс прес.

"ЕС ще си сътрудничи с новата американска администрация възможно най-скоро, за да продължи тези преговори и да намери трайно решение на този спор", се допълва в комюникето на Европейската комисия.

"Това едностранно американско действие нарушава водените преговори между Еврокомисията и американския търговски представител за намиране на решение на продължителния конфликт между производителите на самолети (Боинг и Еърбъс - бел. АФП), пише в съобщението на ЕК.