Великобритания ще отмени от 1 януари митата за стоки от САЩ, наложени в спора за субсидиите в самолетостроенето, съобщи снощи британското министерство на търговията, цитирано от Ройтерс и ТАСС.

Решението, което ведомството определя като опит да се смекчи този трансатлантически спор, бележи началото на раздалечаването на Великобритания от търговската политика на ЕС, допълва БТА. То ще влезе в сила в първия ден, когато страната вече няма да бъде обвързана с правилата и разпоредбите на общността с края на преходния период за Брекзит. Това е и сигнал за амбицията на Лондон да разработи по-тесни връзки с Вашингтон, отбелязва Ройтерс.

Взаимните мита за милиарди, наложени между ЕС и САЩ, са свързани с дългогодишен спор за държавни субсидии за самолетостроителите Еърбъс (Airbus) и Боинг (Boeing).

Макар Великобритания формално да напусна ЕС през януари, съгласно споразумението за 11-месечен преходен период тя все пак се присъедини към ЕС в налагането на мита върху американски стоки за 4 млрд. долара през ноември.

Митата бяха разрешени от Световната търговска организация (СТО), която през 2019 г. одобри и американски мита върху европейски стоки за 7,5 млрд. долара.

Великобритания обаче заяви, че ще отмени митата с надежда да убеди САЩ да сключат споразумение. Лондон все пак предупреди, че може да върне тарифите, ако не бъде постигнат задоволителен напредък към споразумение.

ЕС същевременно е песимистичен за вероятността в американската политика да настъпи внезапна промяна, дори след края на президентството на Доналд Тръмп и неговата политика "Америка на първо място".